Alrik de Jong
Alrik de Jong Popular Science 8 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederland leidt zonnige record-polonaise in strijd tegen de gascrisis

Tussen alle deprimerende berichten over de gastoevoer uit Rusland ook eens licht aan de horizon. In de vorm van de zon. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de EU deze zomer meer zonne-energie dan ooit opwekte. En Nederland loopt voorop in deze strijd tegen de gascrisis.

Je zou kunnen stellen dat Poetin het slim heeft bekeken. Heel Europa in een gascrisis duwen en tegen elkaar opstoken, zelf je gang blijven gaan met wantoestanden. Maar gas is natuurlijk zo’n beetje de enige troef van Rusland, en dat houdt op niet al te lange termijn op. Er zijn al veel alternatieven, en de gascrisis is een stok achter de deur om daar vaart bij te zetten, zo blijkt.

Meer zonne-energie dan ooit in de EU

De Europese Unie (EU) wekte deze zomer meer zonne-energie op dan ooit tevoren, blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek. Binnen de unie werd tussen mei en augustus van dit jaar 99,4 terawattuur aan zonne-energie geproduceerd, 22 terawattuur meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit een rapport van de denktank Ember Climate.

De energie die extra is opgewekt via de zon, zou op de gasmarkt 29 miljard euro hebben gekost, zo is berekend. Van alle energie die tussen mei en augustus in de EU is geproduceerd kwam 12 procent van de zon, tegen 9 procent vorig jaar. Mooie stijgende lijn in de nog lange weg om onafhankelijk van Rusland te worden.

Nederland leidt record-polonaise tegen gascrisis

“Nu Europa wordt opgeschrikt door de gascrisis sinds de invasie van Rusland, brengt zonne-energie de broodnodige verlichting”, stelde Pawel Czyzak, analist bij Ember Climate. Uit het onderzoek blijkt dat achttien van de 27 EU-landen hun eigen record braken als het gaat om hun aandeel in de geproduceerde zonne-energie.

Nederland staat bovenaan de lijst, met een bijdrage van 23 procent op het totaal. Daarna volgen Duitsland (19 procent) en Spanje (17 procent). Polen heeft de meeste vooruitgang geboekt bij het vergroten van zijn zonnecapaciteit. Dat land produceert 26 keer meer zonne-energie dan in 2018. De bijdrage van Polen aan het totaal in de EU was 8 procent.

Tips om gas te besparen

Check deze simpele tips om gas te besparen tijdens de gascrisis.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.