Zo simpel is personeelstekort Nederland opgelost, aldus hoogleraar
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FZo-simpel-is-personeelstekort-Nederland-opgelost-aldus-hoogleraar.jpg)
Hoera, de krapte op de arbeidsmarkt is voorbij. Toch blijven werkgevers klagen over personeelstekorten. Dit ligt grotendeels aan henzelf, stelt hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer. Hoe zit dat precies?
De afgelopen tijd is het aantal vacatures gedaald en het aantal werklozen gestegen. Op dit moment zijn zelfs er meer werklozen dan baankansen, waardoor in theorie alle vacatures vervuld kunnen worden. Toch ervaren nog steeds veel werkgevers een personeelstekort. Waar ligt dit aan? Manners legt zijn oor te luister bij hoogleraar Paul de Beer, een hoogleraar met een verfrissende visie op de arbeidsmarkt.
Paul de Beer: geen krapte op arbeidsmarkt
Volgens cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek liep het aantal vacatures in het eerste kwartaal van 2025 terug van 402.000 naar 395.000. In diezelfde periode nam het aantal werklozen toe van 362.000 naar 407.000. Er is voor iedere vacature dus meer dan één werkloze beschikbaar. Hoe anders dit een paar jaar geleden was, zie je in onderstaande tabel.
Jaar | Vacatures | Werklozen |
---|---|---|
2022 | 464.000 | 329.000 |
2025 | 395.000 | 407.000 |
De krapte op de arbeidsmarkt is voorbij, betoogt Paul de Beer dan ook op zijn persoonlijke blog. Toch sprak demissionair minister Van Hijum onlangs nog over personeelstekort als ‘fact of life’. Er zouden ‘structurele tekorten’ zijn door ’toenemende vergrijzing’ waarvoor ‘geen eenvoudige oplossing’ is. Allemaal onzin, toont De Beer aan.
De échte oorzaken van het personeelstekort
In zijn blog onthult De Beer de echte oorzaken van het zogenaamd onoplosbare personeelstekort. In de eerste plaats is dit nog steeds de Corona-crisis. Volgens De Beer zijn mensen in die periode kritischer naar hun werk gaan kijken, waarna ze in groten getale op zoek gingen naar een nieuwe baan. Dit zorgde voor extra vacatures. Als een vacature wordt opgevuld door iemand anders die zelf ook weer een baan achterlaat, creëert dit een extra vacature maar raakt er ook een ingevuld. Er ontstaat een keten van vacatures. Gemiddeld staat een vacature echter drie maanden open, waardoor het aantal vacatures in eerste instantie toeneemt. Dit zagen we in 2022. Nu er drie jaar later minder werknemers van baan verwisselen, ebt dit effect weer weg.
Werkgevers moeten betere arbeidsomstandigheden bieden
Nu zijn de werkgevers zelf de grootste veroorzakers van het personeelstekort, stelt De Beer. Ze bieden te slechte arbeidsvoorwaarden aan, met name in land- en tuinbouw, waardoor alleen buitenlandse werknemers dit werk willen doen. Ook in de zorg zijn de arbeidsomstandigheden slecht. Veel personeel geeft er daarom na een tijdje de brui aan. Als de uitstroom in de zorg gestopt kan worden, rekent De Beer uit, is het personeelstekort binnen een half jaar opgelost. Hier kunnen zorginstellingen zelf voor zorgen door betere werkomstandigheden te creëren. Niet per se door hogere salarissen te betalen, maar door administratieve taken te verminderen, kinderopvang op het werk aan te bieden of meer keuzevrijheid in werktijden mogelijk te maken.
Alleen specialistische beroepen, zoals bij ASML, hebben te maken met reële tekorten. Zij moeten mensen uit het buitenland halen, omdat er in Nederland te weinig mensen zijn die de benodigde kennis bezitten. In de meeste sectoren is het personeelstekort echter geen ‘fact of life’, maar een oplosbaar probleem. Een verfrissend geluid van een interessante expert, vindt Manners.
Baan zonder solliciteren met ‘open hiring’
Wat trouwens ook helpt, is om banen aan te bieden via het ‘open hiring’-principe. Hierbij hoef je als werkzoekende niet te solliciteren, maar mag iedereen die interesse heeft zo beginnen. Lees hier welke banen nu al voor het oprapen liggen.