Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 24 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is de gemiddelde stagevergoeding per opleidingsniveau

Stagelopen is niet hetzelfde als werken. Maar ook als stagiair ben je gebonden aan kosten voor je levensonderhoud. Wel zo prettig als je dan een stagevergoeding ontvangt. Dat is in Nederland niet verplicht, maar dit is wat je als stagiair gemiddeld ontvangt per opleidingsniveau.

Lang niet iedereen die stage loopt ontvangt daarvoor een vergoeding. En dat moet anders, vindt demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs. Daarom roept hij werkgevers op een passende vergoeding te betalen. Dit zijn overigens de beste werkgevers in Nederland voor werknemers, blijkt uit recent onderzoek.

Stagevergoeding in Nederland

Demissionair minister Dijkgraaf pleit namens de Rijksoverheid voor een gelijkwaardige positie voor mbo’ers, hbo’ers en wo-studenten. Daarom laat hij verschillende onderzoeken uitvoeren. Uit een van die onderzoeken blijkt nu dat zo’n 75 procent van de hbo-studenten een stagevergoeding ontvangt, terwijl dit voor wo-studenten 61 procent is en onder mbo’ers slechts 41 procent. Het onderzoek werd uitgevoerd door ResearchNed.

Daarnaast blijkt dat er bij een stages binnen het onderwijs nog veel minder vaak een stagevergoeding wordt betaald. Zo’n 77 procent van de hbo’ers die stage loopt binnen de onderwijssector krijgt helemaal geen vergoeding.

In totaal werden er om precies te zijn 681 cao’s in het onderzoek onder de loep genomen. Slechts 10 procent van de alle onderzochte cao’s bevatten afspraken over een stagevergoeding. In 53 van de 681 cao’s wordt een specifiek bedrag voor de stagevergoeding genoemd.

Stagevergoedingen per opleidingsniveau

De studenten die zich wél op een vergoeding mogen verheugen, krijgen lang niet allemaal hetzelfde betaald, blijkt uit ander onderzoek dat werd uitgevoerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Mbo’ers krijgen maandelijks een bedrag tussen de 212 en 500 euro, als zij stagevergoeding ontvangen. Van diezelfde groep ontvangt het overgrote deel een bedrag dat lager is dan 400 euro. Hbo’ers en wo-studenten ontvangen over het algemeen een hoger bedrag van 225 tot 550 euro per maand. Wo-studenten krijgen gemiddeld het hoogste bedrag van 400 tot 550 euro per maand.

Opleidingsniveaustagevergoeding
Mbo212 tot 500 euro
Hbo/wo225 tot 550 euro
Wo400 tot 550 euro
Bron: Rijksoverheid, onderzoek door het ministerie van SZW

Is de tijd van stage lopen voor jou voorbij en wordt jij betaald als werknemer? Wellicht dat je salaris dit jaar is gestegen, net als het gemiddelde van alle cao-lonen. Check hier hoeveel geld je netto extra gaat verdienen, als je bruto salaris stijgt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.