Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 2 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Zeeuwse snackbar is Amerikaanse fastfoodketen al 21 jaar de baas

Rechtszaken tegen multinationals win je normaal gesproken niet. Des te meer genieten we van de Zeeuwse snackbar Wendy’s, die in zijn eentje al 21 jaar een van de grootste fastfoodketens van Amerika uit Nederland weert. Sterker: uit de Benelux. Een nieuwe uitspraak spreekt wéér in het voordeel van de Zeeuwen.

Iedereen die de film The Founder heeft gezien, over de oorsprong van McDonald’s, herkent in dit verhaal de grote macht tegen de kleine ondernemer. Nu valt het kwartje eens de andere kant op.

Zeeuwse snackbar Wendy’s mag naam behouden

Vandaag bepaalde een rechter dat de Zeeuwse snackbar Wendy’s zijn naam mag houden. Het gerechtshof in Den Bosch wees een eis van de gelijknamige Amerikaanse fastfoodketen af om de snackbar uit Goes te verbieden de naam in de Benelux te gebruiken. Daarmee is het voor het Amerikaanse Wendy’s nog altijd niet mogelijk om het merk hier te registreren en vestigingen te openen.

Volgens het Amerikaanse Wendy’s heeft het Zeeuwse Wendy’s, dat sinds 1988 de naam voert, de naam niet normaal gebruikt. Deze zou daarom “vervallen” moeten worden verklaard. De beide Wendy’s soebatten al sinds de jaren negentig over de vraag wie het merk toekomt. Daarbij vindt het Amerikaanse Wendy’s dat het merkrecht moet vervallen, omdat het Zeeuwse Wendy’s niet in de hele Benelux actief is.

Fastfoodketen zonder succes in beroep

Volgens het gerechtshof gebruikt Snackbar Wendy’s het merk voor zijn beoogde doel als snackbar op de fastfoodmarkt, waarmee het aan de regels voldoet. Het is volgens de rechter ook geen vereiste voor een buurtsnackbar om meerdere vestigingen te hebben of buiten de regio promotie te maken. Daarom mag de snackbar zijn naam, tot ergernis van de Amerikaanse fastfoodketen, behouden.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde eerder ook al in het voordeel van de Zeeuwse snackbar. Daartegen ging de Amerikaanse fastfoodketen in beroep. De uitspraak nu betekent de zoveelste tegenvaller voor het Amerikaanse bedrijf dat ook in Europa actief wil worden. Al 21 jaar lang lopen ze miljoenen mis in de Benelux.

Lees ook het verhaal van de pompbediende die 8 miljoen bij elkaar spaarde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.