Alrik de Jong
Alrik de Jong Opinie 8 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Waardoor de huizenprijzen écht zo hoog zijn in Nederland

Gisteren kwam De Nederlandsche Bank (DNB) met een vingerwijzing naar familieleningen voor een hypotheek. Die zouden de huizenprijzen in Nederland omhoog drijven. Maar is dat wel écht de grootste oorzaak van de problemen op de woningmarkt? Was er ook niet zoiets als een woningtekort?

We laten het woord aan Georgette Lageman-Ledegang. Zij is Manager Expertise Centrum Wonen bij de Volksbank.

‘Familieleningen inderdaad een risico’

“De Nederlandsche Bank (DNB) stelt donderdag dat familieleningen voor de aankoop van woningen de huizenprijzen op kan drijven. Wij erkennen dat risico. Tegelijkertijd zien wij als hypotheekverstrekker dat veel ouders en kinderen zoeken naar oplossingen om toch een woning te kunnen kopen. Dat is bepaald geen sinecure op de huidige woningmarkt, waar het aanbod gering is en de prijzen hoog zijn.

Als een familielening het mogelijk maakt dat een koopwoning toch binnen handbereik komt, dan is dit een goede oplossing. Wij toetsen altijd of de lening bij ons én de leen-schenkovereenkomst, zo heet de familielening officieel, binnen de leennormen vallen. Het is dus niet zo dat klanten door deze constructie meer kunnen lenen dan verantwoord is.”

‘Woningtekort grote oorzaak hoge huizenprijzen’

“BLG Wonen vraagt aandacht voor het achterliggende probleem: de lage woontoegankelijkheid in Nederland. Want het tekort aan woningen is de voornaamste oorzaak van de hoge huizenprijzen op de woningmarkt.

Door het delen en splitsen van woningen makkelijker te maken, kunnen gemeenten bijdragen aan een hogere woontoegankelijkheid. En als het nieuwe kabinet er dan ook nog eens in slaagt de bouwproductie te verhogen, worden huur- en koopwoningen eindelijk minder schaars. En de familielening? Ook in een ontspannen woningmarkt is dat een waardevol instrument. Want ook met een beheerste prijsontwikkeling zijn er huishoudens die net wat extra steun kunnen gebruiken.”

Waarom de huizenprijzen écht zo hoog zijn in Nederland
Georgette Lageman-Ledegang (Afbeelding: BLG Wonen)

Als je slim zoekt, kun je ondanks de hoge huizenprijzen nog aardig wat betaalbare woningen vinden in Nederland. Check bijvoorbeeld deze luxe woonboerderij voor de gemiddelde huizenprijs.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.