Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 1 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Onderzocht: is de prijswinnende Lidl whisky van 17 euro fake news?

Gisteren was een mooie dag voor liefhebbers van whisky. Tijdens de 2018 Spirits Business Scotch Whisky Masters werd de 17 euro kostende Queen Margot van de Lidl uitgeroepen tot ‘Beste Schotse Whisky.’ Een prijswinnende whisky voor een prikkie. Daar worden we natuurlijk heel gelukkig van, maar klopt dit verhaal wel helemaal?

Eerlijk is eerlijk: ook wij gingen mee in de Lidl hype. Deels terecht, want de Queen Margot viel daadwerkelijk in de prijzen en is dus gewoon een hele goede whisky. Er zijn alleen wel een paar nuances die door veel media achterwege werden gelaten. Ook door ons, waarvoor onze oprechte excuses. We hebben niet tegen je gelogen, maar vinden het belangrijk om je nog wel te vertellen hoe de vork precies in de steel zit.

Hoe goed is de spotgoedkoop Lidl whisky nu echt?

De Queen Margot van Lidl heeft gewonnen, maar dat was in de categorie: ‘Scotch Blended 12 Years & Under.’ Een knappe prestatie, want in diezelfde categorie vinden we ook een aantal bekendere merken die een stuk duurder zijn. Zo werden Johnnie Walker Black Label and Islay Mist verslagen.

Whisky Lidl

Dat betekent dat de Queen Margot door is naar de volgende ronde, namelijk ‘Best Scotch Blended overall.’ Mocht de Lidl whisky ook daar als winnaar uitkomen, dan stroomt deze door naar de laatste ronde: ‘World’s Best Blended.’ De Queen Margot is dus wel echt een topper, maar is nog niet de grote winnaar. We zeggen bewust ‘nog niet,’ want de uitslag van de tweede en derde ronde wordt pas op 28 maart bekendgemaakt.

Zelf de Queen Margot proberen?

We kunnen dus concluderen dat de Queen Margot, zeker voor die prijs, een top whisky is, maar dat de titel ‘beste whisky ter wereld’ nog een beetje te voorbarig is. Wil je daar zelf over oordelen? Dan hebben we slecht nieuws. Helaas mag er in de Nederlandse supermarkten geen sterke drank verkocht worden. Je zult deze top whisky dus niet tegenkomen in de Lidl bij jou in de buurt. Je kunt gelukkig wel naar onze Oosterburen voor de Queen Margot.

Forbes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.