Felix Decavel
Felix Decavel Eten & Drinken 5 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Jack Daniel’s bedreigd door schimmel à la The Last of Us

Tijd om te hamsteren. Die zombie-uitbraak in The Last of Us? Jack Daniel’s heeft blijkbaar een gelijkaardig probleem. Het bekende whiskey-merk kampt namelijk met een schimmel die de hele industrie bedreigt.

Al sinds jaar en dag wordt whiskey in Tennessee gestookt en gerijpt. In 1866 kwam de eerste Jack Daniel’s uit de distilleerderij in Moore County, en sindsdien breidde de drankbaron de operaties in de regio alleen maar uit. Maar een rechtszaak bedreigt het voortbestaan van deze traditie. Volgens lokale inwoners zijn huizen, bomen, auto’s  en meubelen bedolven onder een schimmel die doet denken aan de HBO Max-hit The Last of Us.

Schimmel bedreigt Jack Daniel’s

Oké, uiteraard is het niet exacte dezelfde schimmel als inThe Last of Us (die overigens wel echt bestaat). De Jack Daniel’s-variant B. compniacensis is voornamelijk te vinden in omgevingen waar genoeg alcoholdamp blijft hangen. In bijna alle whiskey-distilleerderijen groeit deze onschuldige schimmel op plafonds en daken boven de opgeslagen houten vaten.

whiskey van jack daniel's bedereigd door schimmel als in the last of us
Classic! (Afbeelding: Unsplash)

Maar soms slaat de schimmel over naar boomstammen, hekken of zelfs huizen in de nabije omgeving. En daar ligt het probleem. Volgens The New York Times heeft Jack Daniel’s een rechtszaak verloren tegen bewoners van een kleine gemeente in Tennessee, genaamd Lincoln County. Het merk had daar onlangs maar liefst zes barrelhouses geopend om de whiskey te laten rijpen. Met een besmetting à la The Last of Us als gevolg. De groei van de distilleerindustrie heeft over het algemeen geleid tot meer gevallen van whisky-schimmel in woonwijken in de buurt.

Scenario à la The Last of Us

Nochtans volgde Jack Daniel’s alle regels omtrent de opslag van whiskey netjes op, maar de rechter gaf de bewoners toch gelijk. Want ook al is aan alle voorschriften voldaan, kan de schimmel alsnog schade aan eigendommen veroorzaken door zich aan bijna elk oppervlak vast te klampen. Begint het al iets meer op The Last of Us te lijken?

Jack Daniel's, whiskey, last of us, schimmel
Bella Ramsey / Ellie drinkt whiskey in The Last of Us (Afbeelding: HBO Max)

In ieder geval luisterde niet alleen Jack Daniel’s met bezorgde oren naar de rechter. De uitspraak kan verregaande gevolgen dragen voor de whiskey-industrie in zijn geheel. Een nieuw genre van dure rechtszaken zou de komende jaren een vast onderdeel kunnen worden van de Amerikaanse rechtbanken, waar er voor het minste vergrijp een miljoenenzaak wordt aangespannen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.