Redactie
Redactie Reizen 10 okt 2018
Leestijd: 6 minuten

Weekendje weg? Ontdek deze 10 ‘verborgen’ hotspots in Antwerpen

Reizen is leven. De vrijheid, het avontuur, de ontmoetingen met inspirerende mensen en het ontdekken van unieke spots. Dat je niet ver hoeft te gaan om dit gevoel te beleven, laten we zien in dit artikel: op naar Antwerpen. 

Zware bieren, chocolade en… Ach, de clichés ken je inmiddels wel. Wie de pracht van Antwerpen écht wil ontdekken, moet gaan waar de locals gaan. Zij kennen de stad als geen ander en weten welke hotspots oprecht de moeite waard zijn. Een stad die voor iedereen onder de Hollandse rivieren makkelijker bereikbaar is dan Amsterdam en voor Amsterdammers (en heel midden-Nederland) binnen twee uur te doen is. Met de trein sta je binnen vijf kwartier al vanuit de hoofdstad in het sympathieke Antwerpen.

Tips van een local!

Wout (25) is een Account Executive met een sterke focus op mode, reizen en eten. “Ik hou van Antwerpen omdat de stad eindeloos is. In de drie buurten waar ik al gewoond heb, waan je je in drie totaal verschillende plekken: in het zwoele, artistieke Zuid met zijn Parijse looks, in het oude centrum boordevol middeleeuwse sporen en op het Eilandje met Scandinavische vibes vlakbij de volkse charme van het Schipperskwartier. Wat alles nóg beter maakt, is dat er steeds ongelooflijk veel te ontdekken valt: nieuwe en oude winterse cafés en heerlijke zomerbars, pop-uptentoonstellingen op wereldniveau, oneindig veel theaterstukken en concerten, multiculturele evenementen om de hoek: you name it.’ De favoriete hotspots van Wout vind je hieronder.

Hotspots voor locals in Antwerpen

DE Studio – kunstcentrum

DE Studio is het culturele epicentrum van Antwerpen. Het imposante gebouw werd tot 2011 uitgebaat door Studio Herman Teirlinck, vernoemd naar de beroemde Belgische schrijver die er ooit zijn gedachtekronkels losliet op het podium. Onder de noemer ‘De Studio’ pakt het theater nu door met culturele hoogtepunten. Denk aan theater, dans, muziek, literatuur, film, feestjes, festivals en debatten.

Adres: Maarschalk Gerardstraat 4
Openingstijden: afhankelijk van het betreffende event
Meer info, vind je hier

Gå Nord – restaurant

Dat Antwerpen niet huivert voor internationale invloeden, blijkt uit de grote hoeveelheid exotische keukens in de stad. Het Scandinavische Gå Nord, dat je net buiten het stadscentrum vindt, is een goed voorbeeld. Hoewel het decor van dit restaurant allesbehalve opgeblazen is, maakt het wel degelijk indruk. Het concept is gebaseerd op de wabi-sabi filosofie: minimalistisch, met veel invloeden vanuit de natuur. Die filosofie vind je ook terug in de pracht die op je bord verschijnt: organisch en seizoensgebonden maaltijden, die in de open keuken worden bereid.

Adres: Hardenvort 5
Openingstijden: ma t/m zon, 12.00 – 22.00
Prijs: gemiddeld 30 euro p.p. voor het diner
Meer info, vind je hier.

Het Eilandje – gebied

Dat Vlamingen gek zijn op het letterlijk benoemen van zaken bewijzen ze al met DE Studio (zie het eerste punt). Voor Het Eilandje geldt hetzelfde. Dit door water omringde havengebied (behalve aan de zuidkant, dus officieel is het geen eiland) is de hipste buurt van Antwerpen. Ironisch, want vroeger was dit een verloederde en vergeten deel van de stad: een echt havengebied. Inmiddels zijn de havenactiviteiten verplaatst naar het noorden van Antwerpen en is er plaats gemaakt voor een groot aanbod culturele hotspots – zónder in te leveren op de typische havensfeer. De grootste publiekstrekkers zijn het MAS | Museum aan de Stroom, het Red Star Line Museum en het Havenhuis. Een indrukwekkende kern, dat omringd is door bloeiende horeca.

Adres: Hanzestedenplaats 1
Openingstijden: vrij toegankelijk
Meer info, vind je hier.

Tasty in Antwerp: Eilandje

Het Eilandje – ‘The Little Island’ – is so-called for good reason: Antwerp’s oldest port area is surrounded by water. Today, port activity is more concentrated in the north, but the feeling of a port is still very much present. Savour the historical atmosphere of the old loading dock with its monumental warehouses, lanterns, hangars and cobblestones.

 

Museum Plantin-Moretus

Dé verborgen parel van Antwerpen, nu zeker bezoeken met een schitterende expositie. Wandel binnen in de drukkerij en het woonhuis van de familie Plantin-Moretus alsof je er 400 jaar geleden gewoon vriend aan huis was.

Adres: vrijdagmarkt 22
Prijs: 8 euro
Meer info, vind je hier

Antwerpen Barok – festival

Peter Paul Rubens is onofficieel gekroond tot de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen en is een van de meest invloedrijke kunstenaars uit de geschiedenis. Zijn schilderijen vind je wereldwijd in vooraanstaande musea en zijn uiteraard ook veelvuldig in Antwerpen terug te vinden. Om het werk te vieren, heeft de stad een indrukwekkend festival opgezet. Negen maanden lang kun je de Antwerpse barokke cultuur ontdekken tijdens museumbezoeken, stadswandelingen, workshops en meer.

Adres: verschillende locaties
Openingstijden: variërend per locatie, duurt tot 23 januari 2019
Meer info, vind je hier.

Backyard – bistro, bar en… achtertuin

Wie ooit in Antwerpen is geweest, weet dat het horeca-aanbod overweldigend is. Tussen het toeristische massawerk op de Grote Markt, vind je Backyard. Het fantastische interieur en dito drankjes, plus de heerlijke ‘achtertuin’ maakt van Backyard een van de meest aangename plekken van Antwerpen. Hou je van gin? Begin de slingers maar alvast op te hangen: achter de bar staan 52 (!) soorten gins verstopt.

Adres: Grote Markt 52
Openingstijden: ma: 12:00 – 00:00, di: gesloten, wo t/m zon: 12.00 – 00:00
Prijs: Gemiddeld 15 tot 20 euro p.p. voor het diner
Meer info, vind je hier.

Burie – chocolaterie

Het huwelijk tussen Vlaanderen en chocolade behoort tot een van de de gelukkigste in de geschiedenis. Laat je tijdens een bezoek aan Antwerpen niet misleiden door fabriekschocola, maar zoek een ambachtelijke chocolaterie op. Burie is een aanrader. Het bedrijfje verkoopt het bruine goud al sinds 1962, maar heeft het assortiment inmiddels uitgebreid met andere zoetigheden. Toch vormen de chocolades – in alle vormen en maten – het absolute hoogtepunt. Geniet aan de tafels van de overdaad aan smaken en neem een zakje gesuikerde amandelen mee naar huis voor het thuisfront – een typisch Vlaamse lekkernij.

Adres: Nationalestraat 42
Openingstijden: ma t/m za, 09:30 – 18:00
Meer info, vind je hier.

Meatpack- events

Een 5000 vierkante meter oud magazijn waarin kunst, eten, mode, ambachten, muziek en het nachtleven zegeviert.

Adres: Samberstraat 40
Openingstijden: afhankelijk van het programma
Meer info, vind je hier.

BrouwerijCafe

Het Brouwerij Cafe is werkelijk een unieke plek in hartje Antwerpen. De toegang is vrij, en je komt er temidden van de brouwerij terecht. Tussen de brouwzaal en de gistingstanks proef je allerlei bieren, vers uit de brouwerij. Tegelijk zit je temidden van de actie. Ook op de brouwdagen (meestal woensdag en donderdag) zit je op de eerste rij. Terwijl je geniet van je glas bier, zie je de brouwers bezig met het brouwen, afvullen van vaten en het controleren van gistingen. Kortom een unieke ervaring en inkijk in de brouwerij.

Adres: Indiestraat 21
Openingstijden: 12:00 – 23.00, wo-zo
Meer info, vind je hier.

Camino Streed Food – restaurant

Een van de drukst bezochte restaurants van Antwerpen. Niet reserveren betekent gegarandeerd een teleurstelling, dus wees er vroeg bij. Het succes is te verklaren door het toegankelijke gevoel, heerlijke dranken en bovenal: verrukkelijk eten. Verwacht noodle salades, poke salmon, kimchi, bahn mi, dumplings, buns en de zeer gewilde slow roasted pork belly. Je kunt voor een hoofdgerecht gaan of verschillende kleine gerechtjes proeven. Ook de daghap heeft zich meermaals bewezen. Pro-tip: vergeet niet te reserveren. Re-ser-ver-en. Niet vergeten.

Adres: Muntstraat 4
Openingstijden: di t/m do , 12.00 – 15.00, vr t/m za: 12.00 – 15.00 & 17.00 – 21.00, zo: gesloten
Prijs: gemiddeld 15 euro p.p. voor het diner 

Meer info, vind je hier

Meer Vlaanderen?

Vlaanderen leent zich uitstekend voor een weekendje weg. Verdwijn bijvoorbeeld in de romantische straatjes van Brugge, ontdek de Vlaamse cultuur in Antwerpen of bezoek het altijd levendige Gent. Benieuwd welke stad bij jou past? Bekijk hier alle artikelen die we eerder over Vlaanderen schreven.

In samenwerking met Toerisme Vlaanderen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.