Tessa Ham
Tessa Ham Banen & Salaris 11 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat verdient een Kamerlid eigenlijk? Dit is het salaris in de Tweede Kamer

Als het over de politiek gaat, heb je waarschijnlijk één van de twee volgende gedachten: ‘ik kan het veel beter’ of ‘mij niet gezien’. Val jij in de eerste categorie? Dan is het wellicht interessant om een carrièreswitch te doen, want het salaris van een Kamerlid is best leuk, al moet gezegd worden dat politici buiten de politiek veel meer verdienen. De hamvraag: wat verdient een Kamerlid eigenlijk?

Het basissalaris van een Tweede Kamerlid is al ver boven modaal en daar zijn alle vergoedingen die ze krijgen nog niet eens bij opgeteld. Ook mogen de Kamerleden bijklussen.

Wat verdient een Kamerlid?

Oké, officieel verdient een Kamerlid helemaal geen salaris. In plaats daarvan krijgt een lid van de Tweede Kamer een ‘schadeloosstelling’. Die term stamt uit de negentiende eeuw, toen Kamerlid nog een nevenfunctie was.

Dit is het salaris van minister-president Mark Rutte

Maar op hoeveel ‘schadeloosstelling’ kan een politicus dan rekenen? Sinds 1 januari 2022 bedraagt deze 8.599,89 euro bruto per maand. Daar bovenop krijgen Tweede Kamerleden 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3 procent. Volgens Parlement.com komt dit bij elkaar neer op ruim 120.000 euro per jaar.

Vergoedingen

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de overige vergoedingen die een Kamerlid ook verdient. Zo krijgen ze een verblijfskostenvergoeding. Hoe hoog die is, hangt af van hoe ver ze van de Tweede Kamer afwonen. Daarnaast krijgen ze een beroepskostenvergoeding van bruto 2.896,92 euro per jaar.

Net als veel andere werkgevers geeft de overheid ook nog eens een reiskostenvergoeding. Tweede Kamerleden kunnen kiezen uit een OV-jaarkaart om in de eerste klas te reizen of een compensatie voor de gemaakte reiskosten voor woon-werkverkeer. Ze ontvangen ook een vergoeding van 4.900 euro per jaar voor reiskosten buiten het woon-werkverkeer.

Bijklussen naast de Tweede Kamer

Als bovenstaand salaris – uhm, schadeloosstelling – niet voldoende is voor een Kamerlid, kan hij of zij dat aanvullen met neveninkomsten. Komen deze inkomsten op meer dan 14 procent van die 120.000 euro uit? Dan wordt de helft van wat er meer wordt verdiend gekort op de schadeloosstelling. Volg je het nog? Gelukkig, want tot slot mag de korting op de schadeloosstelling niet meer dan 35 procent bedragen.

Door de verantwoordelijkheden van de baan is de politiek niet voor iedereen weggelegd, maar je kunt er dus wel lekker mee verdienen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.