Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 11 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit zou veruit ‘s werelds rijkste man zijn als hij niet zoveel doneerde

Elon Musk, Bernard Arnault en Jeff Bezos mogen dan stoer doen als top 3 rijkste personen op aarde. Maar zonder donaties had Warren Buffett dik bovenaan gestaan.

Warren Buffett staat bekend als meesterbelegger. Zo keren deze drie aandelen hem alleen al 3 miljard dollar per jaar uit. Het leuke aan de Amerikaan is dat aan niets te merken is dat hij zo rijk is. Zo woont hij in een relatief klein huis en pronkt hij nooit met dure auto’s of wat dan ook. En wat hem vooral siert, is zijn vrijgevigheid.

Warren Buffett is naast belegger vooral ook filantroop

Warren Buffett choqueerde de financiële wereld in 2006, toen hij beloofde bijna zijn hele fortuin weg te geven. Sindsdien heeft ‘The Oracle of Omaha’ meer dan 55 miljard dollar van zijn Berkshire Hathaway aan goede doelen geschonken, waaronder een schenking van 5,3 miljard dollar eind juni 2024. Daardoor zakte hij twee plaatsen zakte op de Forbes-lijst met ‘s werelds rijkste mensen, van de 8e naar de 10e plaats.

Dit is zijn laagste positie in meer dan twee decennia. Forbes schat zijn vermogen op 128,9 miljard dollar. Maar wat als Warren Buffett, misschien wel de grootste filantroop in de geschiedenis, in plaats daarvan had besloten om al zijn Berkshire aandelen voor zichzelf te houden?

Zonder donaties veruit de rijkste man op aarde

Warren Buffett bezat 474.998 klasse A-aandelen, die ongeveer 43 miljard dollar waard waren toen hij die historische aankondiging deed in de zomer van 2006. Als hij al die aandelen vandaag nog steeds zou bezitten, zou hij op een stapel aandelen zitten die 292 miljard dollar waard is.

Voeg daar nog zo’n 1 miljard dollar aan klasse B-aandelen en persoonlijke beleggingen aan toe en een minder liefdadige Buffett zou een fortuin hebben van zo’n 293 miljard dollar.

41 miljard rijker dan Elon Musk

Dat zou hem zo’n 41 miljard dollar rijker maken dan de huidige rijkste man van de planeet, Elon Musk. Het vermogen van de Tesla-CEO wordt door Forbes geschat op 252,4 miljard dollar. Zonder donaties zou Warren Buffett 77 miljard dollar rijker zijn dan nummer 2 Jeff Bezos (215,9 miljard dollar aan vermogen) en 102 miljard rijker dan nummer 3 Bernard Arnault (191 miljard dollar aan vermogen).

En in plaats van 6 miljard dollar armer te zijn dan zijn vriend Bill Gates (135,2 miljard), zou Warren Buffett twee keer zo veel waard zijn als Bill Gates. Daarbij moet gezegd worden dat Bill Gates, ooit jarenlang de rijkste man op aarde, ook bizar veel doneert. Saillant detail: de meeste donaties van Buffett gingen naar de Bill & Melinda Gates Foundation.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.