Coen Grutters
Coen Grutters Auto's & Motoren 13 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Het wagenpark van Berlusconi: zijn auto’s én die voor zijn callgirls

Italië werd deze week geschokt door de dood van Silvio Berlusconi. De veelbesproken oud-premier van Italië is 86 jaar oud geworden en laat een vermogen achter, maar gek genoeg niet veel bijzondere auto’s. Dit is, voor zover bekend, het opvallend summiere wagenpark van Silvio Berlusconi. Hij kocht in ieder geval meer auto’s voor zijn callgirls.

Berlusconi werkte naast zijn studie nog als entertainer op cruiseschepen. Er lag echter een grotere carrière voor hem in verschiet. In de loop der jaren groeide Berlusconi uit tot berucht mediamagnaat, om in 1994 zelfs aan te treden als premier van Italië. Een van zijn weinige auto’s die Berlusconi in zijn wagenpark had, past goed bij die functie.

Het wagenpark van Silvio Berlusconi

De oud-premier werd namelijk geregeld gezien in zijn verlengde Audi A8. Een auto met statuur die een presidentiële sfeer uitstraalt. Het betrof een A8 met 6.3-liter W12. De robuuste twaalfcilinder produceert 500 pk en 625 Nm koppel, al is dat van ondergeschikt belang. Het zal Berlusconi voornamelijk om de luxe op de achterbank zijn gegaan.

Wagenpark Berlusconi
(Afbeelding: Audi)
range rover, auto's, wagenpark, berlusconi
Zijn Range Rover uit 1988 stond op een gegeven moment te koop (Afbeelding: Autobelle.it)

Verder schijnt de voormalig Forza Italia-leider een oude Range Rover in zijn garage te hebben staan. Het gaat om een model uit 1988, waarmee de auto van wijlen Berlusconi een stuk ouder is dan deze betaalbare Range Rover-occasion. Die Range Rover waar de oud-premier in reed was wel iets exclusiever. De auto is namelijk onder handen genomen door Pavesie, een carrosseriebouwer uit – hoe kan het ook anders – Milaan. Het bedrijf pantserde de inmiddels oude Range Rover. Verder zou hij nog een Porsche 911 en verschillende Fiats hebben gereden, maar veel over zijn auto’s is niet bekend.

Auto’s voor callgirls

Berlusconi had simpelweg niet zoveel met auto’s. Hij had wel wat met vrouwen. Helaas niet altijd op de galante Romeo-wijze. Er speelden namelijk meerdere rechtszaken omtrent seksueel overschrijdend gedrag tegen hem. Het bekendste voorbeeld is dat van Ruby (Karima El Mahroug), een meisje dat op 17-jarige leeftijd al langs kwam tijdens exclusieve feestjes.

Berlusconi wagenpark Karima El Mahroug
Karima El Mahroug, beter bekend als Ruby, terwijl ze begin dit jaar na een zitting de rechtbank verlaat (Afbeelding: ANP)

Berlusconi werd ervan verdacht seks met haar te hebben gehad terwijl ze minderjarig was, maar is daarvan vrijgesproken. Wel was er intussen een andere rechtszaak gestart. De oud-premier werd er namelijk van verdacht getuigen te hebben omgekocht. Hij schijnt juwelen, huizen en voor tonnen aan auto’s te hebben geschonken aan dames die als getuigen dienden in de eerdere rechtszaken. Het ging daarbij om vijf Mini’s, vier Smarts, een Land Rover en een Volkswagen Beetle. Daarbij had hij wel enkele verzoekjes met betrekking tot hun getuigenissen.

Vrijgesproken

De beruchte politicus werd echter vrijgesproken van omkoping. Niet omdat hij de vrouwen deze auto’s niet cadeau zou hebben gedaan, Berlusconi gaf zelfs toe dat hij dit alles schonk, maar puur uit ‘vrijgevigheid’. Het Italiaanse openbaar ministerie wilde de vrouwen aanklagen voor valse getuigenissen, maar doordat de dames als verdachten zijn verhoord en niet als getuigen, waardoor het niet mogelijk is de vrouwen te beschuldigen van valse getuigenissen. Daar kwam Berlusconi nog één laatste keer goed mee weg.

silvio berlsusconi, overleden, vermogen, erfgenamen, gullit, ac milan
Een controversiële reclame van Ford speelde in 2013 in op Berlusconi, callgirls en auto’s. De eindverantwoordelijke werd ontslagen, de campagne verwijderd. (Afbeelding: Ford)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.