Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 1 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

2 eigenschappen die Elon Musk volgens dierbaren zo succesvol maken

Wat zijn de eigenschappen die Elon Musk zo succesvol hebben gemaakt? Volgens zijn vroegere kamergenoot en eerste spelen deze kwaliteiten een sleutelrol.

Van elektrische auto’s tot raketten en van AI tot futuristische tunnels. Waarom is Elon Musk zo succesvol in alles wat hij doet? Zijn vroegere kamergenoot op de universiteit en zijn eerste vrouw hebben wellicht het antwoord.

Tipje van de sluier: als Elon Musk ergens in geïnteresseerd is, is hij daarop intens gefocust. Ook accepteert hij geen nee.

Waarom Elon Musk zo succesvol is

Een ding is zeker: de Tesla-CEO is zeer intelligent. Maar goed, we kennen veel meer intelligente mensen die lang niet – of zelfs helemaal niet – zo succesvol zijn als hij. Om erachter te komen wat nou precies de reden is voor zijn succes, interviewde schrijver Ashlee Vance voor het boek Elon Musk: Tesla, SpaceX and the Quest for a Fantastic Future zijn vroegere kamergenoot en eerste vrouw.

1. Extreme focus

Elon Musk deelde een kamer met Navaid Farooq, terwijl hij op de Queen’s University in Kingston zat. Volgens hem had de Amerikaanse innovator altijd een intense focus op de taak die hij moest of wilde uitvoeren, of dat nou om het leren van een bepaald onderwerp ging voor school of het spelen van de game Civilization. Hun vrienden waren allemaal high achievers, “maar Elon Musk stond daar ver boven”, herinnert zijn huisgenoot zich.

Justine de eerste vrouwe van Elon Musk, die hij leerde kennen in dezelfde periode. Zij herinnert zich dat haar voormalige vriend zeer competitief was. Als hij een score van 98 had gescoord, haalde hij de professor over om zijn score aan te passen, zodat hij op 100 zou uitkomen.

2. Geen nee accepteren

Ze wist ook altijd precies wanneer hij haar belde, omdat haar telefoon nooit stopte met rinkelen. “Die man accepteert geen nee”, zegt ze tegen Vance. “Ik beschouw hem als de Terminator. Hij richt zijn blik op iets en zegt: ‘It shall be mine’.

Tegenwoordig zie je overal Tesla’s rijden en is het bedrijf (vaak) winstgevend, maar een paar jaar geleden dachten veel mensen dat Tesla het niet kon overleven. Een investeringsexpert zei zelfs dat het bedrijf een ‘hot mess’ was. Elon Musk luisterde niet naar de non-believers, zette gewoon door en gaat nu de geschiedenis in als een van de meest succesvolle mensen van dit tijdperk.

Een deel van zijn focus en vastberadenheid zou verklaard kunnen worden door zijn syndroom van Asperger. Maar we kunnen allemaal iets leren van deze eigenschappen. Hoe vaak bedenk jij een idee en zet je het niet door? Wanneer jij je kunt focussen op één taak tot die taak is voltooid en je de tijd en moeite neemt om alles over iets te leren, zal je als snel een voorsprong hebben op de rest.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.