Noah Korevaar
Noah Korevaar Geld & Carrière 12 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Records vertienvoudigd: Super Mario 64 geveild voor absurd bedrag

Zojuist is de meest waardevolle game ooit geveild voor anderhalf miljoen. Daarmee is het record van een jaar geleden ondertussen vertienvoudigd en het vorige record, van twee dagen eerder, verdubbeld.

Het is niet enkel de markt rondom Pokémon-kaarten die meermaals over de kop gaat. Ook videogames worden steeds vaker als investeringskans gezien door buitenstaanders, tot de grote ergernis van meer casual verzamelaars. Dat de prijzen op gestoorde wijze door het dak vliegen, werd afgelopen weekend extra duidelijk.

Meest waardevolle game ooit

9 juli vestigde The Legend of Zelda voor de NES een record. Een verzamelaar betaalde namelijk 870.000 dollar voor de game, die uiterst zeldzaam is. Niet alleen is de game na 34 jaar in bijna perfecte staat, maar het exemplaar komt ook nog eens uit een zeer vroege production run. Het is volgens experts misschien wel de oudste exemplaar dat nog sealed is.

Maar toch, 870.000 dollar. Daar koop je een enorme villa voor. We kregen echter niet eens de kans om daarvan bij te komen, want gisteren, op 11 juli, werd het record alweer gebroken. Ga even rustig zitten, houd je vast: een verzamelaar betaalde tijdens een veiling 1.560.000 dollar voor Super Mario 64 voor de Nintendo 64. Anderhalf miljoen.

Daarmee is het al opvallende vorige record bijna vedubbeld. Volgens veilinghuis Heritage Auctions is het met een 9.8 beoordeling wat de conditie betreft één van de minder dan vijf beschikbare exemplaren in zo’n nagenoeg perfecte staat. Terwijl het één van de bestverkochte en meest iconische games ooit is.

Investeren in Pokémon-kaarten: heb jij voor tonnen op zolder liggen?

Duurste videogame ooit vertienvoudigd record Nintendo 64 Mario veiling
Twee records na elkaar (Afbeelding: Heritage Auctions)

Records op een rijtje

De veiling liep van 9 juli tot 11 juli. De startprijs was 100.000 dollar, wat al aanleiding genoeg was voor veel kranten om erover te schrijven. Achteraf gezien was dat dus kinderspel. Om de complete gekte in de markt te illustreren zette The Verge de afgelopen vijf records op een rijtje:

  • 10 juli, 2020: Super Mario Bros. | 114.000 dollar
  • 23 november, 2020: Super Mario Bros. 3 | 156.000 dollar
  • 2 april, 2021: Super Mario Bros. | 660.000 dollar
  • 9 juli, 2021: The Legend of Zelda |870.000 dollar
  • 11 juli, 2021: Super Mario 64 |1.560.000 dollar

Tijdens de pandemie is het record dus vertienvoudigd. Ja, misschien is het tijd om eens je zolder met een bezoekje te verrassen. Of wie weet zijn je ouders vergeten dat ze nog ergens een oude game in het plastic hebben zitten, een vergeten verjaardagscadeautje of zoiets dergelijks. Tot over een paar maanden, als iemand de eerste Mario Kart of Pong voor 3 miljoen dollar heeft gekocht. Ondertussen geloven we alles.

Gamers?

Zoals we aan het begin van dit artikel zeiden is niet iedereen blij met deze gekte. Ja, als je er puur voor het geld in zit en je hebt al wat zeldzame games, dan is het cashen. Maar je kunt er niet omheen dat er nu veel rijke investeerders in stappen die niks met de videogames in kwestie hebben, en het puur als investeringsobject zien. Dat is hun goed recht, maar het is minder sympathiek dan een superfan die na lang sparen zijn favoriete game van vroeger aanschaft.

Deze verlepte Nike-schoenen worden de duurste sneakers ooit

The Verge

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.