Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 17 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Musk liep een blauwtje en verloor gedroomde Tesla-CEO aan concurrent

Herbert Diess is topman bij de Volkswagen groep, maar had maar zo hoofd van Tesla kunnen worden. Elon Musk bood hem een contract aan bij Tesla, maar de CEO sloeg het aanbod af.

Uit onderzoek van Business Insider blijkt dat de twee elkaar al langer kennen. Elon Musk had zoveel vertrouwen in de oud-BMW-topman, dat hij een contract opstelde voor Diess. Helaas voor Elon koos Diess ervoor om in Duitse dienst te blijven.

Geen contract, maar wel positief over Tesla

De CEO maakte in 2015 de stap van BMW naar Volkswagen, maar kreeg dus ook een aanbod van Tesla. Hoewel hij op dat moment niet aan de slag wilde bij de Amerikanen, laat de Volkswagen-topman zich positief uit over Tesla.

‘Apple negeerde Elon Musk toen hij Tesla aanbood voor een spotprijs’

Nadat Elon Musk en Herbert Diess elkaar tegenkwamen bij een Volkswagen ID.3 testrit stapte Diess achter het stuur van een Model Y, waar hij positief uitkwam. Via LinkedIn liet hij weten dat de auto voor hem het voorbeeld is als het gaat om prestaties, actieradius, gebruikservaring en automatische updates.

Volkswagen-topman geloofde niet zo in elektrische auto’s

Diess geloofde eerder niet in het succes van elektrische auto’s – wel in Elon Musk – en koos voor Volkswagen. Kort na zijn aanstelling bij de Wolfsburgers deed zich het dieselschandaal voor met sjoemelsoftware. Als snel nam de Tesla-CEO het voor de Duitser op door te twitteren: “Herbert Diess doet meer voor elektrificatie dan welke andere grote autofabrikant dan ook. Het welzijn van de wereld moet op de eerste plaats komen. Hij heeft zeker mijn steun. ”

Van dieselschandaal naar CO2-neutraal: Volkswagen wijzigt koers

Deze uitspraak lijkt uiteindelijk waarheid. Volkswagen is een hele andere weg ingeslagen. Het zet vol in op elektrische auto’s en gaat geen nieuwe verbrandingsmotoren meer produceren. Hiermee zijn de Duitsers wel een direct concurrent van Tesla geworden.

Nog een kans bij of voor Tesla?

Het contract van Herbert Diess bij Volkswagen loopt in 2023 af. Of het contract verlengd wordt is nog de vraag. Wellicht komt de Tesla-oprichter met een nieuw aanbod.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.