Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 30 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

De comeback van Vieux als de ideale cocktailbooster

Vieux? Debuut? Was dat niet die nep-cognac die je achterover sloeg met een colaatje erin als je snel en goedkoop dronken wilde worden? Of die oude stamgasten bestelden in stoffige kroegjes? Klopt helemaal. Was. Want vanaf nu is Vieux helemaal terug. Als verfijnde, gekruide spirit die je puur drinkt of in een van de betere cocktails, wegdromend in een goede cocktailbar. We kunnen dan ook beter spreken van een comeback.

Het verhaal van Voerman Vieux gaat helemaal terug tot de eerste knockoff-cognacs die gemaakt werden in Nederland, als goedkopere imitaties die meeliftten op het succes van de beroemde grote Franse broer.

De comeback van Vieux

Toen Frankrijk de namaak verbood, ging de Hollandse variant uiteindelijk de naam Vieux voeren, nog steeds Frans en nog steeds appellerend aan oude cognac. Een van de bijnamen van Hollandse cognac, was koetsierscognac of koetsiertje.

Voerman stoft Vieux af met sterke comeback als ideale cocktailbooster
Het koetsiertje (Afbeelding: Ming Chao Fotografie)

Omdat Vieux de afgelopen decennia verviel tot een wat stoffig en aftands drankje met een steeds kleiner marktaandeel, gebeurde er weinig nieuws meer. Tot Ingmar Voerman en Jos Zonneveld via hun nieuwe startup afgelopen week Voerman Vieux lanceerden. Aan sympathie geen gebrek: een craft-Vieuxmerk dat bovendien van elke verkochte fles een donatie doet aan de MS-stichting. Tel daar bij op de belofte van een high end product met een uitgebalanceerde smaak als een ideale basis voor cocktails. Slaagt Voerman daar ook in?

Bijzonder lekker in cocktails

Tijdens een feestelijke tocht door Amsterdam – met knipoog naar de oude bijnaam koetsiertje en de naam van het product – ging de kurk van de fles en proefde Manners Magazine Voerman Vieux straight en in een aantal bijzonder lekkere cocktails. Uw redacteur werd in de kraag gevat toen hij met een glaasje in de hand de Flying Dutchmen cocktailbar uitglipte en de koets in wilde stappen. Zo lekker dus.

Voerman stoft Vieux af met sterke comeback als ideale cocktailbooster
Uitstekende basis voor cocktails (Afbeelding: Ming Chao Fotografie)

Ook puur kon Voerman Vieux de goedkeuring zeker wegdragen. Waarom? Omdat Ingmar Voerman verstand heeft van spirits en zich al decennia bezighoudt met het proeven van de fijnste smaken en bedenken van de beste combinaties. Vakman Voerman moet als geen ander in staat worden geacht om de Vieux als een moderne Phoenix te laten herrijzen uit de as.

Voerman Vieux verdient het om ontdekt te worden

Dat doet hij dan ook, want Voerman Vieux combineert het rijke karakter van een houtgerijpte druiven-brandy met de opwekkende veelzijdigheid van natuurlijke botanicals als bitterzoete sinaasappels (pomerans), uitgesproken kardemom, verwarmende kaneel, pittige gemberwortel en een hoog-aromatisch en floraal Frans vijgen distillaat. De eerste kennismaking belooft dus veel goeds, nu moet Voerman Vieux nog ontdekt worden door de liefhebbers van de betere spirits.

Voerman stoft Vieux af met sterke comeback als ideale cocktailbooster
Uitgebalanceerde cocktails met de fijne smaken van Voerman Vieux (Afbeelding: Ming Chao Fotografie)

Conclusie:

Haal snel een fles Voerman Vieux in huis én drink het in de mix bij de betere cocktailbars van Nederland om te proeven hoe hij het doet in een uitgebalanceerde cocktail. Voerman Vieux is een aanwinst voor ons spirits-landschap die dankzij de eigentijdse smaak en geur breed inzetbaar blijkt op mixgebied.

Bekijk de Facebook-pagina van Voerman Vieux hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.