Pim Jansen
Pim Jansen Fitness 14 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

11 voedingstips voor een sixpack dat ook daadwerkelijk zichtbaar is

Dat sixpack waar je al jaren van droomt, komt niet zo maar aanwaaien. Je moet hier veel voor doen en laten. De beste plek hiervoor is de keuken. Check dit elftal aan voedingstips.

Natuurlijk moet je snoeihard trainen voor een wasbordje, en met deze vijf buikspieroefeningen met slechts één dumbell kom je een heel eind. Maar trainen is slechts één ding.

Voedingstips voor een zichtbaar sixpack

Door op jouw voeding te letten, haal je nog veel meer resultaat uit het sporten. Om een begin te maken, zijn hier de beste voedingstips voor die snoeiharde en zichtbare sixpack.

1. Vermijd verwerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suikers

Probeer zo veel mogelijk te eten zoals je dat in de natuur zou doen. Producten uit verpakkingen en kant-en-klaar maaltijden zullen jouw sixpack weinig goed doen. Dit in verband met de vele onnodige toevoegingen en het hoge zoutgehalte. Houd het daarom liever puur natuur.

2. Eet regelmatig

Regelmatig eten is een manier om jouw vetverbranding hoog te houden. Als jouw lichaam eraan gewend is dat er elke paar uur voeding binnenkomt, zal dit ervoor zorgen dat er minder vetopslag plaatsvindt. Om de drie uren is een gangbare regel.

3. Eet voldoende eiwitten

Wanneer je om de drie uren eet, probeer dan eiwitten als basis van jouw maaltijd te nemen. Shakes, zuivel, eieren, vis, kip of magere biefstuk komen jouw sixpack ten goede.

4. Eet voldoende vetten

Tussen je ontbijt, lunch en avondeten is het verstandig om tevens voldoende vetten binnen te krijgen. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van jouw persoonlijke dieet. Met een handje amandelen, een paar lepels pindakaas of een scheutje olijfolie heb je al een goede basis.

5. Ontbijt als een beest

Een flink ontbijt is wat jouw lichaam nodig heeft om na een lange nacht zonder voeding weer op gang te komen. Hierbij zijn koolhydraten en eiwitten belangrijke ingrediënten. Een ontbijt met havermout en eieren is wat negen van de tien fitnessmodellen eten voor een strak sixpack. 40 gram havermout met 30 gram pindakaas en een omelet van 6 eieren waarvan 2 met dooier is hét champions breakfast voor je sixpack. Dat zijn nog eens voedingstips.

6. Prepareer een fatsoenlijke lunch

Een boterham met hagelslag zal de lading niet dekken. Je kunt beter langzaam werkende koolhydraten zoals zoete aardappel, bruine rijst of quinoa eten. Dit combineer je met groente en wat vlees, vis of kip.

7. Houd jouw avondmaaltijd simpel

Jouw avondmaaltijd is eigenlijk hetzelfde als de lunch, alleen zonder – of met minder – koolhydraten. Leg liever de nadruk op groente als je een grote eter bent. Broccoli en spinazie zijn altijd een goede keuze.

8. Drink veel water

Voor dat sixpack is het belangrijk om jouw lichaam vol te gooien met voldoende water. Dit helpt jouw hongergevoelens te onderdrukken, verbrandt meer calorieën en voorzie jouw lichaam van de benodigde hydratatie. De fanatiekste sporters houden 3,7 liter per dag aan, maar minder mag natuurlijk ook, zeker op dagen waarop je niet erg actief bent. Lees hier hoe je berekent hoeveel water je per dag moet drinken.

9. Neem af en toe een cheat meal

Een cheat meal eens in de tijd kan helpen om jouw strikte dieet mentaal iets makkelijker te maken en vult jouw voorraden weer aan. Daarnaast helpt het om de stofwisseling op gang te helpen. Ga niet overboord, maar verdubbel bijvoorbeeld jouw koolhydraatinname die dag. Of leef je uit met dingen die je jezelf anders niet gunt. Lees hier meer over cheat days.

10. Cycle je koolhydraten (carb cycling)

Koolhydraten cyclen is een effectieve manier om dat sixpack te bevorderen. Dit concept bestaat uit hoge, medium en lage dagen. Op een lage dag begin je bijvoorbeeld met 40 gram havermout, op een medium dag met 55 gram en op de hoge dag met 80 gram. Dit doe je ook met koolhydraten bij de lunch. Het gevolg is dat jouw lichaam lastig kan voorspellen hoeveel koolhydraten er zullen komen, waardoor de stofwisseling op gang blijft. Ook helpt het om een streng dieet vol te houden. Er is veel online uitleg over te vinden. ‘Carb Cycling’ is het zoekwoord voor voedingstips op dit gebied.

11. Creëer naast alle voedingstips een tekort aan calorieën

Deze bovengenoemde voedingstips dragen allemaal bij aan een sixpack dat ook daadwerkelijk zichtbaar is. Maar uiteindelijk zal het resultaat meer worden bepaald door wat je niet binnenkrijgt. Door een tekort op te bouwen, verbrand je meer dan je binnenkrijgt, met als gevolg dat jouw vetpercentage daalt. Iedereen heeft buikspieren, het vetpercentage zal echter bepalen of ze te zijn zijn of niet.

Als je 7.000 kilocalorieën per week weg weet te bezuinigen, levert dit gemiddeld 1 kilo vetverlies op. Over het algemeen is 3.500 kilocalorieën per week een mooi streven. Gebruik deze calculator om te bereken hoeveel jij moet bezuinigen en gebruik een tracker-app om jouw voeding bij te houden.

voedingstips, zichtbaar sixpack kweken, voeding, trainen, cristiano ronaldo
Het uiteindelijke doel, een wasbordje die zelfs zichtbaar is als je een shirt draagt (Afbeelding: AFP)

Trainen als Cristiano Ronaldo

Check ook deze work-out van Cristiano Ronaldo, die volledig is gericht op je beenspieren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.