Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 18 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

De absurde CEO-bonus van deze schofterige vliegmaatschappij

Sommigen zien het als enige mogelijkheid om op vakantie te gaan, voor anderen is Ryanair de hel op aarde. Feit is dat low budget vliegen in tijden van vliegschaamte big business is. Door succes op de beurs krijgt topman Michael O’Leary nu 100 miljoen euro bonus.

Vliegvelden waar Ryanair-vliegtuigen opstijgen en landen liggen op onmogelijke posities, er is een genadeloos beleid op handbagage en kofferformaat, de aanwezigheidstijden zijn extreem, er komen altijd extra kosten bij op het vliegveld zelf, je krijgt boetes voor niet online inchecken, en zo kunnen wij en veel klanten nog even doorgaan. Ryaniar is een schofterige vliegmaatschappij, maar je kunt er wel goedkoop mee vliegen. En dat gebeurt zoveel, dat beleggers er voorlopig nog behoorlijk veel vertrouwen in hebben.

Bonus van 100 miljoen door aandelen

Als de aandelenkoers van luchtvaartmaatschappij Ryanair blijft stijgen, dan kan topman Michael O’Leary een bonus van maar liefst 100 miljoen euro in de wacht slepen. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van een bonusplan uit 2019 voor de inmiddels 62-jarige Ier.

Je kunt nu tickets boeken bij de Ryanair van de ruimtereizen

De bonus is volgens FT een feit als de aandelen van Ryanair gedurende 28 opeenvolgende dagen een koers van 21 euro aanhouden. De aandelen van de Ierse luchtvaartmaatschappij zijn het afgelopen jaar al ruim 50 procent in waarde gestegen, maar hebben die grens nog niet bereikt. De uitbetaling aan O’Leary zou volgen in de vorm van opties om 10 miljoen aandelen te kopen tegen 11,12 euro per stuk. Analisten verwachten dat de aandelen van Ryanair zullen blijven stijgen, meldt persbureau Bloomberg op basis van een analyse. Gemiddeld met een koersdoel van 24,10 euro voor de komende twaalf maanden.

Ryanair biedt Michael O’Leary extra ticket voor bonus

Een andere manier waarop O’Leary zijn bonus kan veiligstellen, is als Ryanair een jaarwinst van 2,2 miljard euro boekt, na aftrek van belastingen. In november meldde de luchtvaartmaatschappij nog uit te gaan van een winst tussen de 1,85 miljard euro en de 2,05 miljard euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.