Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 17 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris krijgt Dick Schoof netto gestort per maand als premier

In Nederland betalen we belasting. En hoe meer salaris je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Maar wat gaat de beoogde premier van ons land – Dick Schoof – eigenlijk bruto verdienen? En hoeveel geld krijgt de minister president maandelijks netto op zijn rekening gestort?

De komende dagen ontvangt de beoogde premier Dick Schoof alle potentiële ministers in spe. En zodra kabinet Schoof gevormd is, gaat de voormalig topman van de AIVD het vastgestelde salaris van de minister-president van Nederland verdienen.

Het inkomen van de Nederlandse premier

Om inzicht te krijgen in het netto salaris van onze premier, is het goed om eerst eens te kijken naar het bruto inkomen van de minister-president. Dat salaris is vastgelegd in de Wet rechtspositie ministers en staatssecretarissen. In 2024 is dat inkomen gelijk gesteld aan bruto 189.210 euro per jaar. Dat bedrag is inclusief vakantiegeld van 8 procent en 8,3 procent eindejaarsuitkering. Maandelijks komt dat uit op een bedrag van 15.767,50 euro bruto.

Daarnaast heeft de premier van Nederland recht op vaste onkostenvergoedingen en incidentele vergoedingen. De maandelijkse vergoeding ‘ten behoeve van de vervulling van hun ambt’ is gelijk aan 906,40 euro, lezen we in de wet.

Verschil in bruto en netto salaris van Dick Schoof

Als we uitgaan van het bruto maandsalaris van de toekomstig premier zonder vergoedingen, komen we op een maandbedrag van 15.767,50 euro. Volgens de bruto-netto calculator van onafhankelijk vergelijkingsplatform Independer kom je in dat geval maandelijks uit op een netto salaris van 8.751,25 euro. De loonheffing komt neer op een bedrag van ruim 7.000 euro per maand.

Je loonheffing bestaat uit twee onderdelen: namelijk je loonbelasting en premie volksverzekeringen. De loonbelasting wordt berekend in box 1 van De Belastingdienst op basis van twee tariefschijven. Die vind je in onderstaande tabel.

SchijfBruto jaarinkomenBelastingtarief
1tot 75.518 euro36,97 procent
2Boven de 75.518 euro49,50 procent
Belastingtarieven loon 2024 (onder AOW-leeftijd), De Belastingdienst

Je netto salaris wordt bepaald op basis van het bruto salaris en de loonheffing min de loonheffingskorting. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de korting. Er zijn in Nederland allerlei verschillende heffingskortingen, maar de loonheffingskorting bestaat uit twee onderdelen: de arbeidskorting en algemene heffingskorting. Beide kortingen zijn meegenomen in de berekening, maar met het bruto salaris van de minister-president komen deze kortingen uit op nul.

Verschil tussen bruto en netto met modaal of minimum inkomen

Komt jouw salaris niet in de buurt komen van het inkomen van onze toekomstige minister-president Dick Schoof? Check dan hier wat je netto overhoudt aan een bruto modaal salaris of een minimumloon.

Let op, de netto-bedragen in dit artikel zijn indicaties op basis van online berekeningen. In de praktijk kunnen bedragen afwijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.