Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 3 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

De verrassende ochtendroutine van Amazon-miljardair Jeff Bezos

Een man als Jeff Bezos, de founder van ‘s werelds grootste online warenhuis Amazon, heeft vast en zeker enorm veel te doen op een dag. Het zal je dan ook verbazen dat hij zijn werkdag pas om 10.00 uur begint, zodat hij ‘s ochtends lekker kan lummelen. Dit is de verrassende ochtendroutine van de multimiljardair.

Terwijl de meeste andere CEO’s en miljardairs indrukwekkende routines in de vroege morgen hebben, vindt Jeff Bezos het belangrijk om ‘s ochtends zo weinig mogelijk (gepland) te doen.

Jeff Bezos werkt niet voor 10.00 uur ‘s ochtends

“Ik hou ervan om ‘s ochtends rustig aan te doen”, schrijft Jeff Bezos in het boek Invent and Wander: The Collected Writings of Jeff Bezos. “Ik ga vroeg naar bed en sta vroeg op. Ik lees de krant, drink een koffie en ontbijt met mijn kinderen voordat ze naar school gaan. Deze tijd is heel belangrijk voor me, dus plan ik nooit meetings in voor 10.00 uur ‘s ochtends.”

Het is een verfrissende ochtendroutine, omdat je bijna het gevoel krijgt dat je ‘s ochtends moet sporten, een groene smoothie moet drinken of moet mediteren om succesvol te worden. Voor Jeff Bezos is dit de belangrijkste tijd van de dag, omdat het hem helpt ‘uit te rusten en op te laden’, waardoor hij beter belangrijke beslissingen kan nemen. Op deze manier bereidt hij zich mentaal voor op de dag.

Vervolgens begint hij de werkdag met zijn belangrijkste meetings. “De meetings waarbij ik het meest moet nadenken, plan ik in voor de lunch”, zegt hij. “Want om vijf uur ‘s middags denk ik altijd: ik kan vandaag niet meer over dit probleem nadenken. Laten we het morgen om tien uur nog eens proberen.”

Nachtrust heeft prioriteit

Net zo verfrissend is het feit dat Jeff Bezos slaap de prioriteit geeft. Hij staat wel vroeg op, maar duikt daarom ook vroeg zijn bed in. “Ik heb acht uren slaap nodig”, schrijft hij in het boek. “Dan kan ik beter nadenken, heb ik meer energie en is mijn humeur beter.”

Ter vergelijking: Elon Musk staat bekend als de man die maar vier uren slaap per nacht pakt, al heeft de Tesla-CEO dat tegenwoordig opgeschroefd naar zes uren per nacht. Jeff Bezos is van mening dat voldoende slaap essentieel is voor productiviteit.

Ochtendroutine met focus op kwaliteit

“Een klein aantal belangrijke beslissingen goed nemen is belangrijker dan een groot aantal beslissingen nemen met enige desinteresse”, zegt hij daarover. “Als je minder slaapt, krijg je misschien een paar extra ‘productieve’ uren. Maar die productiviteit is een illusie. Kwaliteit is meestal belangrijker dan kwantiteit.”

Briljante visualisatie laat zien hoe belachelijk rijk Jeff Bezos écht is

“Als ik gelukkig ben op werk, gaat het thuis ook beter”, voegt Jeff Bezos daaraan toe. “Dan ben ik een betere partner, een betere vader. En als ik thuis gelukkig ben, ga ik met meer energie naar mijn werk. Dan ben ik een betere werknemer en een betere collega.”

Geen CEO meer van Amazon

Jeff Bezos is inmiddels geen CEO meer van Amazon, maar nog altijd is hij grootaandeelhouder. Daarnaast runt hij andere bedrijven, waaronder de commerciële ruimtevaartmaatschappij Blue Origin. Zijn vermogen wordt geschat op 127 miljard dollar, waarmee hij op het moment van schrijven de op twee na rijkste persoon op aarde is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.