Redactie
Redactie Kapsels & Baarden 25 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Veertien slimme haartips

We hebben het al vaak genoeg benadrukt: je kunt kaalheid niet ongedaan maken, grijs worden is onomkeerbaar en je haar gaat niet sneller groeien van extra knipbeurten. Dat neemt niet weg dat er simpele trucs zijn die jij kunt hanteren om jouw kapsel net dat beetje extra te geven.

1. Gebruik matterende producten bij uitdunnend haar

Heb jij te kampen met een uitdunnende haardos? Gebruik dan matterende producten zoals een niet-glimmende wax. Doordat deze product licht absorberen in plaats van weerkaatsen, lijkt je haar dikker.

2. Was gel of wax uit op droog haar

Om je stylingproduct het beste uit te wassen, breng je shampoo aan op droog haar. Spoel het daarna uit en je haar is weer schoon. ‘t Voelt wellicht iets minder lekker, maar het is wel effectief. Daarna kun je altijd nog nat wassen.

3. Niet wrijven maar droog deppen

Ruig met de handdoek over je haar gaan, droogt de boel wel sneller maar het kan ook haarbreuk en gespleten punten opleveren. Dep dus liever.

4. Verzorg je hoofdhuid

De kwaliteit van je haar is voor een groot gedeelte verbonden met de gezondheid van je hoofdhuid. Verzorg deze dus goed, door middel van hydraterende shampoos en een goede conditioner.

5. Was je haar niet te vaak

Beperk het wassen van je haar tot twee keer per week en doe dit alleen vaker als je haar echt vies is. Te veel wassen zorgt namelijk voor een droge hoofdhuid. Om dit sowieso te voorkomen, kun je het beste altijd een voedende conditioner gebruiken na het wassen.

6. Bescherm je haar tegen chloor

Zwem je wel eens? Dan weet je ongetwijfeld dat chloor funest is voor je haar. Je kunt je haar hier eenvoudig tegen beschermen. Hoe? Een beetje conditioner erin voor je kopje onder gaat en direct wassen na het zwemmen.

7. Houd kalend haar kort

Heb je last van beginnende kaalheid, draag dan een kort kapsel. Dunner wordend haar valt meer op naarmate het langer wordt.

8. Niet heet drogen

Gebruik je een föhn om je haar te drogen? Zet deze dan op de koudste stand. De hitte, zeker van dichtbij, beschadigt je haar. Heb je de tijd niet, sta dan gewoon vijf minuutjes eerder op.

9. Huishoudproducten als geheim

In elk huishouden zijn twee producten aanwezig die wonderen doen voor je haar: afwasmiddel en azijn. Was eens per maand eenmaal met afwasmiddel en eenmaal met azijn voor een prachtige glans. Het doet verder niet veel voor je haar (maar is ook niet schadelijk), het is puur cosmetisch.2 Wel goed uitspoelen.

10. Raak vet haar niet te vaak aan

Als je last hebt van vet haar, helpt het niet wanneer je het te vaak aanraakt. De aanraking en beweging zorgen er namelijk voor dat de olieachtige substanties uit je hoofdhuid vrijkomen.

11. Wees matig met je stylingproducten

Naast het feit dat de meeste producten – vooral die uit de supermarkt – weinig goed doen voor de kwaliteit van je haar, help je met te veel gel of wax ook de natuurlijke uitstraling om zeep. Probeer het eens met minder.

12. Was niet met koud water

Belangrijke voedingsstoffen voor je haar worden aangevoerd via de hoofdhuid. Een koude douche zorgt ervoor dat de toevoer wordt afgeknepen. Maar hier dan ook geen gewoonte van.

13. Finishing touch met hairspray

Haarspray raden wij niet bepaald aan als ‘hoofdproduct’ maar het is wel geschikt voor de finishing touch. Modelleer je haar met een goede wax of creme, spuit een beetje haarspray op je handen en verdeel dit over je haar voor een goede fixatie.

14. Kies de juiste kapper

Dit klinkt als een open deur, maar hoe weet je nu of jouw (nieuwe) kapper goed is met herenkapsels? Simpel: een blik op de heren in de wachtruimte zegt doorgaans genoeg.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.