Martyn de Jong
Martyn de Jong Hebbedingen 19 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Tips bij het nemen van je eerste tatoeage

Wij kunnen je lastig helpen bij het kiezen van de juiste tattoo, maar kunnen je wel van tips voorzien die het laten zetten van je tatoeage vergemakkelijken zodat je dan én in de toekomst blij blijft.

Doe research naar een tatoeage

Haast jezelf nooit bij het kiezen van de juiste tattoo, je zult er tenslotte de rest van je leven mee rondlopen. Een idee dat je plotseling te binnen schiet als een ‘goed idee’ kan net zo makkelijk omslaan naar een minder goed idee. Neem daarom liever iets waar je al langer mee in je hoofd rondloopt.

Zoek verschillende designs en ga eerst eens met tatoeëerders praten voordat je de stap maakt. Iedere artiest heeft zijn eigen specialiteit. Ga daarom bij voorkeur naar iemand die niet allround goed is, maar een pro op het gebied van bepaalde tattoos zoals, graphics, typografie, dot-work, modern en traditioneel (Maori, Japans, old school).

Bereid je goed voor op de dag zelf

De hoeveelheid pijn die je kunt hebben, hangt voor een deel af van je fysieke staat. Wees fit! Slaap goed, drink niet, voorkom een kater en heel belangrijk: eet met regelmaat. Dit verhoogt de bloedsuikers waardoor de kans op flauwheid kleiner wordt.

Neem geen mensen mee als je een tattoo laat zetten

Heel leuk zo’n eerste tattoo zetten: dat wil je natuurlijk delen, toch? Absoluut doen! Neem gerust een maatje mee, maar laat je volledige vriendengroep thuis. Het is vervelend voor de tattoo-artiest, zorgt voor veel onrust en vergroot daarmee de kans op een minder goede tattoo. Daarbij zul je zien dat iedereen zich na verloop van tijd gaat vervelen.

 

Heb vertrouwen in je tatoeëerder

Deze regel is kort en krachtig, maar erg belangrijk: vertrouw de tatoeëerder. Ze weten echt wel wat ze aan het doen zijn. De zogenaamde backseat driver uithangen maakt het proces en eindresultaat echt niet veel beter. Je hebt tenslotte al een stencil goedgekeurd, dus leun liever lekker achterover en laat ze hun werk doen.

 

Check en dubbelcheck

Wat betreft stencils is één ding ontzettend belangrijk: de spelling. Wanneer je iets in het Nederlands laat zetten, controleer het dan bij meerdere mensen. Wanneer het Engels of iets anders buitenlands betreft, check de spelling dan bij een native speaker. We hebben allemaal wel voorbeelden op internet gezien van domme spelfouten, laat jou dit daarom niet overkomen.

Ja, tattoos doen pijn

Stel je erop in dat het ‘laten prikken’ geen fijne ervaring wordt. Gevoelige plekken zijn onder andere de ruggenwervel, ribben, voeten, handen en hoofd. Zie hieronder een overzicht van de minst en meest pijnlijke plekken voor een tattoo. Hiermee willen wij overigens niet zeggen dat je een plek die je tof vindt uit de weg moet gaan. Man up! Maar wees nooit bang om eventjes in overleg met de artiest een pauze in te lasten tijdens het zetten.

 

Goede nazorg

Wanneer jouw tatoeage dan eenmaal gezet is, ben je nog niet klaar. Het verzorgen vereist ook nog wat aandacht en is essentieel voor het eindresultaat. Je tattoo zal na verloop van tijd korstjes krijgen en binnen twee á drie weken geheel genezen zijn. Tot die tijd is het verstandig om direct zonlicht te vermijden. Wat wassen betreft: douchen is geen probleem, mits het water schoon is en je de straal niet direct op de tattoo richt. Met zwemmen of in bad gaan kun je beter even wachten tot je tatoeage is genezen.

Let er wel op dat je na het douchen met een handdoek dept in plaats van wrijft. Je kunt anders de korstjes wegschuren, waardoor je wondjes minder mooi zullen genezen. Wanneer het jeuken begint, is de genezing goed op gang. Krabben en plukken kunnen het resultaat in dit stadium daarom nog verpesten en moeten te allen tijde worden vermeden. Afleiding en verzorgende zalf zijn hierbij je enige redmiddelen. In andere woorden, doorbijten en succes.

 

Wil je meer lezen over tattoos? Dat kan uiteraard. Check deze artikelen:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.