Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 9 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

May the vaccine be with you: ‘Star Wars-reclame was geen politiek’

Gedoe over een vaccin is van alle tijden, maar politici kenden vroeger hun plek. Mark Hamill, bekend als Luke Skywalker uit Star Wars, heeft een poster uit 1978 gedeeld op Twitter. “Toen wetenschap nog geen politiek was.”

Mark Hamill is niet de enige Hollywood-acteur die zich in het debat mengt. Waar de Star Wars-acteur het met een knipoog doet, deelde Arnold Schwarzenegger onlangs een serieuze boodschap voor mensen die geen vaccin willen. “Vrijheid brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Je kunt niet zomaar zeggen ‘Ik heb het recht om x, y en z wel of niet te doen’ als je een risico vormt voor anderen”, was daarvan de kern.

De vaccin-reclame van Star Wars uit 1978

Eind jaren 70 waren het twee iconen uit de scifi-popcultuur die een boodschap deelden. ‘Parents of Earth, are your children fully immunized? Make sure call your doctor or health department today. And may the force be with you‘, was de tekst in de betreffende advertentie. Er werd destijds gewezen op de importantie van een vaccin voor kinderen, geen haan die ernaar kraaide. Onder de tweet zie je de hele reclame, die op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden.

De Star Wars-reclame uit 1978 om mensen bewust te maken van het belang van een vaccin werd deze week op Twitter gedeeld door Dr. Tara C. Smith, viroloog van beroep. “Wacht maar tot antivax-politici erachter komen hoe R2-D2 en C-3PO een vaccin probeerden aan te moedigen in 1978.”

Mark Hamill: ‘Toen wetenschap nog geen politiek was’

Mark Hamill retweette de vaccin-boodschap van Dr. Tara C. Smith, en begon met de beroemde eerste drie woorden die je voor iedere Star Wars-film ziet. “Heel lang geleden, toen wetenschap nog geen politiek was.”

Of je nou wel of geen vaccin wil, thuis voor de buis wordt 2022 een heerlijk Star Wars-jaar. Bekijk hier het overzicht aan nieuwe films en series die je volgend jaar kunt verwachten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.