Alrik de Jong
Alrik de Jong Eten & Drinken 5 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

In dit sushi-restaurant belandt de jaarlijkse tonijn van 719.000 euro

Als je echt een keer lekkere sushi wil eten, moet je naar Ginza, een luxe wijk in Tokio, waar de Michelinsterren je om de oren vliegen. Daar belandt in 2024 de jaarlijks geveilde blauwvintonijn op de Toyosu-vismarkt, die het zakenjaar inluidt.

En het is verstandig om dat bij een jaarlijkse traditie te houden. Iedere week naar Tokio vliegen lijkt ons wat duur, ook al heb je een All You Can Fly-vliegmaatschappij in Japan. Daarnaast is het voortbestaan van de blauwvintonijn fragiel, al is de populatie de laatste jaren weer wat aangetrokken door ‘goed’ beleid.

Blauwvintonijn van 719.000 euro in Japan

Op de grootste vismarkt in Tokio is de betreffende blauwvintonijn voor 114,2 miljoen Japanse yen verkocht, omgerekend meer dan 719.000 euro. De veiling van de tonijn op de Toyosu-vismarkt aan het begin van het nieuwe zakenjaar is een Japanse nieuwjaarstraditie.

De vis woog 238 kilogram en werd vrijdag verkocht aan een zeevruchtengroothandel en sushi-ketenexploitant. Het team heeft voor het vierde jaar op rij het winnende bod uitgebracht op de duurste tonijn van het nieuwe jaar, die dit jaar drie keer zoveel waard was als een jaar eerder.

Sushi-restaurant Onodera in Ginza, Tokio

De peperdure tonijn zal opgediend worden in het met een Michelin-ster bekroonde sushi-restaurant Onodera in de chique Tokiose wijk Ginza. Het is de duurste tonijn die sinds de coronapandemie geveild is, nadat de beperkingen in het Aziatische land zijn opgeheven en restaurants weer klanten trekken. Zo is het aantal toeristen dat Japan trekt, teruggekeerd naar het niveau van voor de pandemie, zegt de nationale Japanse toerismeorganisatie.

Onodera in Tokio is onlangs heropend. Ondergetekende heeft in Japan bij een aantal vergelijkbare sushi-restaurants gegeten en kan zijn lezers vertellen dat dit een bijna ongeloofwaardige ervaring is. De kwaliteit sushi die je in Nederland bij goede restaurants eet, koop je in Japan bij de buurtwinkel. Maar wat je in Japan op je bord krijgt in wijken als Ginza is iets dat we hier helemaal niet kennen. Net zoals ze in China echt niet eten wat we in Nederland in Chinese restaurants eten.

De prijs voor een lunch of diner valt mee

Een uitgebreid menu als diner heb bij het bekroonde sushi-restaurant voor omgerekend 170 euro. Een lunchmenu, met een voorgerechtje, 12 nigiri, soep en een dessert, heb je al vanaf 50 euro. En daartussenin zit nog van alles. Meer informatie vind je op de website of Instagram van Onodera.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.