Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 31 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Tim Cook ontvangt krankzinnige bonus na 10 jaar Apple

Het was vorige week tien jaar geleden dat Steve Jobs het stokje over droeg aan Tim Cook als CEO van Apple. Niet iedereen had er vertrouwen in dat Cook dezelfde mate van creativiteit en innovatie als Steve Jobs zou hebben. Maar onder zijn leiding steeg het aandeel van Apple met ongeveer 1200 procent.

Hoeveel zou je belegging nu waard zijn als je tien jaar geleden 1.000 dollar had geïnvesteerd? Juist.

Aandelen van Apple stijgen

Investeerders die wél in Tim Cook geloofden en aandelen van Apple kochten, kunnen hun winst nu uittellen. Had je 1.000 dollar (845 euro) in Apple geïnvesteerd toen Tim Cook in 2011 CEO werd? Dan zou deze belegging nu 12.970,28 dollar (zo’n 11.000 euro) waard zijn, volgens berekeningen van nieuwsplatform CNBC.

Onder het leiderschap van Tim Cook groeide Apple van een marktwaarde van 364,4 miljard dollar (308 miljard euro) tot het eerste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf dat meer dan 1 biljoen dollar waard is op de beurs. Apple doorbrak deze grens in 2018 en is inmiddels zelfs meer dan 2 biljoen dollar (bijna 1.700 miljard euro) waard.

Bonus voor Tim Cook

Niet alleen Apple-fans die tien jaar geleden in het techbedrijf investeerden, profiteren van deze enorme groei. Ook Tim Cook zelf heeft hier een dikke boterham mee verdiend. In een recente SEC-aanvraag werd onthuld dat hij meer dan 5 miljoen aan Apple-aandelen in zijn compensatiepakket heeft gekregen toen hij de rol van Steve Jobs overnam.

Naar verluidt heeft Tim Cook daardoor een bonus van 750 miljoen dollar (634 miljoen euro) verzilverd voor zijn tiende verjaardag bij het bedrijf. Een indrukwekkend bedrag, zeker als je het naast zijn – al niet zo schamele – jaarsalaris van 3 miljoen dollar houdt.

Onder de indruk van de 1200 procent stijging van het aandeel van Apple? En twijfel je of je ook in het bedrijf zal investeren? Denk eraan dat individuele aandelen kunnen stijgen én dalen en dat resultaten in het verleden niet kunnen voorspellen hoe het in de toekomst zal gaan. Lees je goed in als je besluit te investeren en zorg voor goede diversificatie in je portfolio.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.