Younes Ben Abdelkader
Younes Ben Abdelkader Reizen 31 okt 2018
Leestijd: 7 minuten

10 (onbekende) plekken die een bezoek aan Gent de moeite waard maken

Gent is een van de mooiste steden van Vlaanderen. Een plek waar sfeer, historie en cultuur in overvloed aanwezig zijn. Maak een fijne wandeling langs kanalen en leien, bekijk de mooiste historische gebouwen, loop rond in middeleeuwse wijken of ga uit je dak in het spetterende Gentse uitgaansleven.

Dit alles bevindt zich op nog geen drie uur reizen van Amsterdam met de trein. Een geweldige stad om te bezoeken en een prachtig bewijs dat Vlaanderen een stuk meer te bieden heeft dan speciaalbier, friet en chocola. Overtuigd? Dan zijn dit tien suggesties die je bij een bezoek aan deze parel van Oost-Vlaanderen zeker niet mag overslaan.

De Aanbidding van Het Lam Gods en de Sint-Baafskathedraal

Dit prachtige schilderij van de gebroeders Van Eyck is te vinden in de Sint-Baafskathedraal. Het middeleeuwse kunstwerk werd in de vijftiende eeuw geschilderd en is een heel mooi voorbeeld van het werk van de Vlaamse Primitieven. Ook de kathedraal zelf is een indrukwekkende bezienswaardigheid, met een rijke historie die teruggaat tot de veertiende eeuw. Tevens wordt hier al sinds 2012 gewerkt aan een restauratie. Naast Het Lam Gods zijn er natuurlijk nog veel meer fraaie schilderijen te bezichtigen, waaronder De bekering van Sint-Bavo door Peter Paul Rubens.

Adres: Sint-Baafsplein, 9000 Gent
Openingstijden: ma t/m za van 8.30 – 18 uur, zo vanaf 9.30 uur
Prijs: 3  euro
Meer info, vind je hier

Stadshal Gent

Een architecturaal hoogstandje van Gentse architecten. Het  bouwwerk wordt gekenmerkt door een opvallend dak en het gebruik van beton in combinatie met glas en hout. Het gebouw, dat in 2012 openging, heeft zo’n 3,7 miljoen euro gekost en dat is terug te zien in de indrukwekkende vormgeving. In de Stadshal kunnen onder andere concerten en dansvoorstellingen bezocht worden. Ook is er regelmatig een leuke markt te vinden. Onder de Stadshal is een bruisend Stadsrestaurant en café te vinden waar je terecht kunt voor een lekker drankje of gezellig etentje.

Adres: Poeljemarkt, 9000 Gent
Openingstijden restaurant en café: 10:00 – 00:00 doordeweeks, 8:00 – 00:00 in het weekend
Meer info, vind je hier

Vegetarische restaurants – Donderdag ‘Veggiedag’

Gent is niet alleen een mooie stad, het is ook een milieubewuste stad. Zo wil Gent in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn. Precies om deze reden werd in 2009 de donderdag uitgeroepen tot ‘Veggiedag’. Hiermee moedigt Gent haar inwoners aan om minder vlees te eten. Er is dan ook een ruim aanbod aan restaurants waar je heerlijke vegetarische gerechten kunt bestellen. Een paar aanraders:

Greenway Gent (Nederkouter 42) – Een hippe, vegetarische fastfood bar met een gezonde insteek. Het doel? De bezoekers laten zien hoe verrassend lekker vegetarisch eten kan zijn. Meer info hier.

Warempel (Zandberg 8) – Een klein, gezellig en knus flexitarisch restaurantje, dat ondanks de ligging in hartje Gent, toch een fijn rustig plekje is waar je lekker kunt dineren, zonder last te hebben van de drukte. Meer info hier.

Lepelblad (Onderbergen 40) – Bij dit restaurant worden alleen duurzame, natuurlijke en biologische ingrediënten gebruikt van kleine lokale producenten. Heerlijk seizoensgebonden voor zowel de vega’s, als vleeseters. Lekker voor jezelf, of om te delen met je tafelgezelschap. Meer info hier.

Instagram: greenway_foods

Design Museum

Dit museum maakt je bewust van het feit dat design een grote impact heeft op ons dagelijks leven. Met een indrukwekkende collectie ontwerpen uit de periode van de vijftiende eeuw tot nu, is het geen verrassing dat dit museum tot de drukstbezochte van Vlaanderen behoort. Gehuisd in een schitterend monumentaal pand uit de achttiende eeuw, maar wonderbaarlijk modern van binnen. De tijdelijke tentoonstellingen vormen een aanvulling op de prachtige permanente collectie, van art nouveau tot de hedendaagse designstromingen.

Adres: Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:30 – 17:30, wo: gesloten, za t/m zo: 10:00 – 18:00
Prijs: 8 euro
Meer info, vind je hier

Museum Dr. Guislain

Neem een kijkje in de wereld van de waanzin en de eeuwige problematiek rondom de manier waarop wij omgaan met alles wat abnormaal was. Een museum dat de fascinerende en problematische geschiedenis van de psychiatrie weergeeft. Middeleeuwse martelwerktuigen, dwangbuizen, duiveluitdrijving, heksenverbrandingen en elektroshocktherapieën, dit museum behandelt elk aspect van dit confronterende onderwerp. Om het geheel een passende sfeer te geven, is het museum ondergebracht in een indrukwekkend oud ziekenhuis dat lange tijd werd gebruikt als echte psychiatrische inrichting voor de geesteszieken. Tot 25 mei 2018 kun je onder andere Prikkels. tussen pijn en passie aanschouwen in het museum. Deze tentoonstelling haakt in op het debat over de plaats van de individu in staat van euforie of dysforie . Daarbij wordt de balans tussen overschot en tekort aan impulsen op artistieke wijze verkent.

Adres: Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent
Openingstijden: 
di t/m vrij: 09:00 – 17:00  za t&m zo: 13:00 – 17:00 ma: gesloten
Prijs: 8 euro
Meer info, vind je hier

 

Confiserie Temmerman

Een echt klein ouderwets gezellig snoepwinkeltje, met een opvallende gevel als blikvanger. De voorgevel stamt uit de 17e eeuw en is barokstijl vormgegeven. In de decoraties kun je zes Bijbelse werken van barmhartigheid bewonderen. Of het zevende werk wel of niet op de gevel is te vinden, is onduidelijk. Wel beweert Temmerman het achtste werk gecreëerd te hebben: het leven zoeter maken. De kleine confiserie begon in eerste instantie met peperkoek, maar het is inmiddels een echt walhalla voor de snoepliefhebber. Dus, ga vooral even langs en geniet van de lokale Gentse snoepspecialiteiten zoals Ruitjes, Poepkes, Kloefkes, Zure Tuutjes en Wippers. De bekendste lokale snoepjes zijn toch wel de Cuberdons, ook wel bekend als neuzen.

Adres: Kraanlei 79, 9000 Gent
Openingstijden: Elke dag, behalve zondag, open van  tot  en van  tot 

Patershol

Een oude wijk in het historische centrum van de stad, waar je bij een trip naar Gent zeker even doorheen moet wandelen. Het stratenpatroon van de wijk is nog uit de middeleeuwen bewaard gebleven. Tegenwoordig zijn er in de pittoreske oude straatjes veel kleine gezellige cafés en restaurantjes te vinden. Maak een culinaire wereldreis en waan jezelf weer even in de middeleeuwen. Geniet onderweg van de architectuur en de kunst terwijl de locals er hun dagelijkse gang gaan. Het Patershol is immers niet alleen een toeristische hotspot, het is ook een echte volkse woonwijk.

Holy Food Market

Een 16de-eeuwse kapel die door de jaren heen gebruikt is als kerk, klooster, bibliotheek en kunstcampus, is omgetoverd tot een van de vetste streetfood-hallen die je waarschijnlijk ooit hebt gezien. De Holy Food Market is dé plek om je honger en dorst te stillen bij een van de vele internationale stands. Van kroketten tot Japans of Russisch, elke foodie kan hier zijn hart ophalen. Ook vegetariërs hebben hier genoeg keuze en bij de bar is een ruim assortiment aan cocktails en bieren te verkrijgen. Alsof dat nog niet genoeg was, wordt de Holy Food Market op donderdag-, zaterdag-, en maandagavond omgetoverd tot een vette exclusieve dansclub.

Adres: Beverhoutplein 15, 9000 Gent, België
Openingstijden: Doordeweeks 11:00 – 22:00, weekend: 11:00 – 23:00
Meer info, vind je hier

Het S.M.A.K.

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, beter bekend als het S.M.A.K., is precies wat je verwacht bij de naam. Een museum waar je vooral Europese moderne kunst kunt bekijken. De collectie toont stukken uit de periode van 1945 tot nu. Verwacht kunstwerken uit stromingen zoals Cobra, popart, minimalistische kunst en arte povera.

Adres: Jan Hoetplein 1, 9000 Gent
Openingstijden: Weekdagen van dinsdag tot vrijdag (gesloten op maandag): 9:30 tot 17:30, weekend: 10:00 -18:00
Prijs: 12 euro
Meer info, vind je hier

Rock Circus

Altijd al willen weten hoe een Schuppenboer of een Zeezuiper smaakt? Dan is de Rock Circus de plek voor jou. Onze zuiderburen zijn nou eenmaal heel erg goed in het brouwen van de lekkerste speciaalbiertjes. En laat Rock Circus nou net een assortiment van maar liefst 58 verschillende speciaalbieren van ‘t vat hebben. Opvallend: pils zul je er niet vinden, daarvoor zijn er volgens de eigenaar al genoeg cafés. Dus kom vooral een keer kijken en vooral proeven bij dit echt Vlaamse bierwalhalla midden in de gezellige studentenwijk van Gent. Toch liever iets sterkers? Ook whiskyliefhebbers komen hier aan hun trekken. Driedubbele aanrader dus.

Adres: Overpoortstraat 22, 9000 Gent
Openingstijden: Dagelijks, 19:00 – 3:00
Meer info, vind je hier

Photo's: © Pierre Debrauwer
Photo's: © Pierre Debrauwer

Meer Vlaanderen?

Vlaanderen leent zich uitstekend voor een weekendje weg. Verdwijn bijvoorbeeld in de romantische straatjes van Brugge, ontdek de Vlaamse cultuur in Antwerpen of bezoek het altijd levendige Gent. Benieuwd welke stad bij jou past? Bekijk hier alle artikelen die we eerder over Vlaanderen schreven.

In samenwerking met Toerisme Vlaanderen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.