Martin de Coninck
Martin de Coninck Eten & Drinken 30 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

The Godfather: simpele whisky-cocktail die misdadig lekker is

Tijd voor een heerlijke cocktail met een maffia-tintje: The Godfather. Een eenvoudig te bereiden mixje met whisky en een complexe smaak.

De Godfather is klaar voor een comeback. We hebben het hier niet over de iconische maffiafilm, maar over een pittige cocktail, vernoemd naar de klassieker van Francis Ford Coppola.

Ingrediënten voor de cocktail

  • 75ml Schotse whisky (blend)
  • 15ml Amaretto
  • ijs

The Godfather verdient een goede blended Scotch

Je leest het goed: deze cocktail heeft eigenlijk maar twee ‘echte’ ingrediënten, aangevuld met wat blokjes (of crushed) ijs. Het mixje valt of staat wel met een goede blended Scotch. Ga niet voor de goedkoopste gootsteenontstopper bij de plaatselijke slijter, maar gebruik een licht turfachtige blend die lief is voor de strot.

Schenk de whisky en Amaretto in een lowball glas – dit type glas gebruik je voor (kleine) cocktails die je in het glas zelf mengt – en gooi er naar smaak wat ijs bij. Eventueel afromen met een klein beetje water. Een servetje erbij, beentjes omhoog en je waant je direct Don Corleone met deze simpele winterse cocktail. Een citroen of sinaasappelschil maakt het plaatje compleet.

Laat je niet misleiden door de pure eenvoud van de ingrediënten van The Godfather. De subtiele tonen van turf in de blended whisky mixen namelijk uitstekend met de noot- en fruitachtige toetsen van Amaretto. Deze krachtige samensmelting van smaken wordt door het toevoegen van ijs nog verder versterkt. Het resultaat is een weelderige cocktail, uitermate geschikt voor de lange winterse avonden.

Alcoholvrije cocktails

Voor degenen die tijdens januari niet genoeg ruggengraat hadden en zijn gestart met een dry february – scheelt toch ook weer drie dagen – hebben we een lijstje samengesteld met vijf alcoholvrije cocktails. Net echt, en nog lekker ook.

Bierliefhebbers die zo’n maand zonder drank maar grote onzin vinden, zijn waarschijnlijk meer gebaat bij deze verrassende recepten voor een winterse cocktail met bier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.