Felix Decavel
Felix Decavel Rijk en Beroemd 25 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Fugees-rapper blijkt ‘Chinese spion’ in bizarre zaak van 100 miljoen

Een derde van The Fugees dreigt voor 22 jaar de cel in te gaan. Pras Michel zou 100 miljoen dollar hebben geaccepteerd van een Maleisische oplichter met Chinese banden. Naar verluidt om onder andere de verkiezingen in Amerika te helpen beïnvloeden.

In de rechtszaak van de eeuw zijn al heel wat bekende namen de revue gepasseerd. Onder meer Leonardo DiCaprio en voormalig procureur-generaal van president Trump, Jeff Sessions, hebben al plaatsgenomen op de getuigenbank. Ook staan Trump zelf en Barack Obama op het lijstje van getuigen die de beklaagde wenst op te roepen, al is het vooralsnog onduidelijk of beide presidenten ook daadwerkelijk naar de rechtbank zullen moeten komen.

Maar hoe kon een lid van de legendarische rapgroep The Fugees ooit de spil geworden zijn in miljoenenrechtszaak rond verkiezingsbeïnvloeding, verduistering, landverraad en zelfs spionage?

De rechtszaak tegen Pras Michel

Het begint en eindigt allemaal bij Jho Low. En waarschijnlijk rinkelt de naam een belletje. De Maleisische miljardair was namelijk ook de grote geldschieter van een welbekende kaskraker. Achteraf bleek echter – ironisch genoeg – dat de oplichter elk dollarbiljet dat naar The Wolf of Wall Street ging, had verduisterd van de Maleisische overheid. Maar in 2012 was er nog geen vuiltje aan de lucht.

Toen contacteerde Low de rapper van The Fugees met de vraag of hij dankzij zijn celebrity-status geen foto kon regelen met Obama. De fraudeur had er eerst 1 miljoen dollar voor veil en naarmate de tijd vorderde, steeg het bedrag dat Michel Pras ontving tot liefst 20 miljoen dollar. Uiteindelijk sloeg de rapper wel in zijn opzet en tijdens een kerstdiner in het Witte Huis kreeg Low zijn kostbare foto met de toenmalige president. Het begin van een vruchtenvolle samenwerking.

Daarna sluisde Low geld door via Pras die het op zijn beurt als donaties gaf aan de verkiezingscampagnes van eerst Obama en dan van Trump. In de Verenigde Staten is het als niet-Amerikaan verboden om geld te geven aan verkiezingen om buitenlandse beïnvloeding te voorkomen. Iets waar de rapper van The Fugees naar eigen zeggen niet van op de hoogte was. Pas jaren later, toen Pras wind kreeg dat de FBI er een onderzoek naar voerde en vrienden van hem ondervroeg, nam hij het op zichzelf om de autoriteiten te contacteren.

Was de Fugees-rapper een Chinese spion?

Echter was er toen allang meer aan de hand. Low had het bekende gezicht van de rapper niet alleen gebruikt om ervoor te zorgen dat de frauderechtszaak tegen de oplichter geschrapt zou worden. Via de Maleisiër werd het lid van The Fugees ook benaderd door de Chinese overheid. In totaal zou hij 100 miljoen dollar hebben gekregen van Low en het Chinese staatsapparaat. In ruil voor dollars, moest Pras president Trump helpen overtuigen om een Chinese dissident terug aan China uit te leveren.

En ook al waren de pogingen onsuccesvol, Pras had inmiddels wel grof geld gevangen van een geopolitieke tegenstander en oude vijand. Zonder zich te registreren als ‘foreign agent‘. Een zwaar en strafbaar feit aan de overkant van de Atlantische Oceaan, maar iets waar de rapper naar eigen zeggen evenwel niet van op de hoogte was. Low zelf is al jaren voortvluchtig. De laatste keer dat hij gezien is, dateert van november 2022, waar hij te gast zou zijn geweest op een Victoria Secret-feestje in China.

22 jaar de cel in

Met andere woorden staat het lid van The Fugees nu op zijn eentje terecht voor verkiezingsbeïnvloeding, verduistering en spionage. Had Pras gewoon schuldig gepleit, dan zou hij een tik op de vingers hebben gekregen en zou een groot deel van zijn bevroren vermogen van 74 miljoen dollar terug op zijn rekening staan. Maar – lang leve het Amerikaanse rechtssysteem – omdat hij onschuldig pleit, riskeert hij nu een celstraf van 22 jaar. Momenteel is de rechtszaak nog in volle gang.

Lees ook waarom Amazon Prime Video en Lord of The Rings: Rings Of Power een rechtszaak van 250 miljoen dollar aan hun been hebben.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.