Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 29 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

The Crown-acteur laakt collega’s: ‘Diep teleurgesteld, iedereen ziet dit’

Eén van de hoofdacteurs van The Crown kan zich niet vinden in de kritiek die de Netflix-serie te verduren krijgt en kaatst de bal terug. “Alsof mensen niet weten dat het een gefictionaliseerd drama is.”

Acteur Jonathan Pryce is “diep teleurgesteld” in zijn “mede-acteurs” die kritiek hebben geleverd op de Netflix-serie The Crown. Dat zei de Brit, die in het vijfde seizoen van de succesvolle serie prins Philip speelt, tegen entertainmentsite Deadline.

De kritiek op Netflix-hit The Crown

De High Sparrow uit Game of Thrones doelt daarmee onder meer op actrice Judi Dench. Zij noemde verhaallijnen in het nieuwe seizoen “gruwelijk onjuist” en wilde dat de streamingdienst “uit respect” voor wijlen Elizabeth laat zien dat de serie fictief is. Na de kritiek besloot Netflix een disclaimer toe te voegen aan de trailer voor het vijfde seizoen van The Crown. Daarin valt te lezen dat de serie “een fictieve dramatisering van het verhaal van koningin Elizabeth II” is.

Ook van oud-premier John Major kwam kritiek. Major was boos over een scène waarin hij met toenmalig prins Charles een privégesprek voerde waarin een mogelijk aftreden van de koningin ter sprake kwam. Volgens Major heeft zo’n gesprek nooit plaatsgevonden. Pryce gaf toe dat hij wel begrip had voor de kritiek van Major, “omdat hij er toen was”.

De 75-jarige Pryce betoogde in het gesprek met Deadline dat “de overgrote meerderheid weet dat The Crown een drama is. Ze hebben er al vier seizoenen van gezien”. Hij suggereerde ook dat de kritiek nog op de Netflix-serie meer aanzwol door het recente overlijden van de Britse koningin.

the crown, netflix
(Afbeelding: Netflix)

Ook zijn collega Imelda Staunton, die de rol van koningin Elizabeth speelt, sloot zich daarbij aan. “Het is op een manier wel begrijpelijk”, stelde Staunton. “Ik snap het wel als het nog gevoelig ligt.” Volgens haar is de serie wel “eerlijk en respectvol”, voegde ze daaraan toe.

The Crown seizoen 5 naar Netflix

Het vijfde seizoen van The Crown verschijnt op 9 november. In de nieuwe afleveringen komen de jaren negentig aan bod, als prins Charles en prinses Diana uit elkaar gaan. Ben je niet helemaal op de hoogte welke nieuwe acteurs de koninklijke rollen op zich zullen nemen in de laatste twee seizoenen van de Netflix-serie? Geen zorgen, dan kun je dit artikel eens doornemen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.