Autovisie.nl
Autovisie.nl Auto's 13 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

19-jarige hacker heeft controle over Tesla’s in dertien landen

Een niet zo geruststellend verhaal rondom de auto’s van Tesla. Een 19-jarige hacker beweert dat hij 25 verschillende Tesla’s in dertien landen heeft gehackt.

Dat meldt Autonews Europe op basis van tweets van en gesprekken met de hacker. Het gaat om David Colombo, die zichzelf een technologie-specialist noemt. Hij stelt dat hij in staat is om op afstand deuren en ramen te openen, de auto’s te activeren en zelfs het veiligheidssysteem kan deactiveren. Colombo zegt verder dat-ie kan zien of de bestuurder in de auto zit, de radio kan aanzetten en kan knipperen met de koplampen.

Klein aantal eigenaren

Het nieuwsplatform heeft contact opgenomen met Colombo om duidelijkheid te krijgen over de precieze gang van zaken, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Volgens de hacker ‘ligt het niet aan de software of infrastructuur van Tesla zelf’. Het zou volgens hem gaan om een klein aantal Tesla-eigenaren wereldwijd. Wat er precies aan de hand is en of het allemaal echt waar is, blijft nog even onduidelijk.

Tesla zelf reageert in ieder geval nog niet op het voorval. Colombo zelf heeft al wel contact gehad met het beveiligingsteam van Tesla. De partij zou nu bezig zijn met een onderzoek en deelt informatie aan de 19-jarige als het die heeft. Wordt vervolgd.

Niet de eerste keer dat een Tesla wordt gehackt

Overigens is het niet de eerste keer dat iemand een Tesla heeft gehackt. Eind 2020 wist een Belgische onderzoeker aan de KU Leuven ook al binnen 90 seconden in te breken in een Tesla. Daarmee liet hij toen zien hoe kwetsbaar het systeem met sleutelloze toegang van de auto’s is. Dat gebeurde overigens niet op afstand, zoals in dit laatste verhaal wel het geval is. Middels een hardware-kit wist de Belg toen de computerchip van de autosleutel te ontleden, waarna hij kort gezegd de originele sleutel en toegangscode kon kopiëren. Het hele verhaal lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.