Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 8 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

De telefoon van 18 euro die je leven ingrijpend verandert

Wil je ook wel eens af van die ellendige smartphone en de bijbehorende verslavingen als WhatsApp en TikTok? De Nokia 105 Neo (of vergelijkbare telefoon) is een spotgoedkope oplossing.

Ooit was de mobiele telefoon een prachtige uitvinding. Ineens kon je ook buiten je huis bellen en dat maakte het maken van afspraken een stuk makkelijker. Je kon middels een sms zelfs een tekstbericht naar iemand sturen als je geen zin had om hem of haar te spreken. Maar toen kwam de smartphone, en die ging zijn doel voorbij.

Tot ziens smartphone en WhatsApp

Nu zijn we allemaal verslaafd, tieners en gepensioneerden in het bijzonder. Scholieren kijken de hele dag voorovergebogen een moderne versie van America’s Funniest Home Videos op TikTok, gepensioneerden klappen voortdurend hun mapje open om te kijken wie een nieuwe profielfoto op WhatsApp heeft of voor Candy Crush. Daartussenin zit een groep die ook ernstig verslaafd is, maar dat eigenlijk niet wil toegeven.

nokia 105 neo telefoon 18 euro whatsapp smartphone snake
(Afbeelding: Nokia)

De enige oplossing: geen smartphone meer of alleen eentje op je werk. Het zal even wennen worden, al die vrije tijd, maar uiteindelijk krijg je jouw aardse leven terug. Je kijkt weer hele voetbalwedstrijden, er is ineens tijd om een boek te lezen, je slaapt aangetoond beter en praat weer eens met je partner.

Nokia 105 Neo: telefoon van 18 euro

De oplossing voor ondergetekende is de Nokia 105 Neo van 18 euro. Dat hadden alle simpele GSM’s kunnen zijn, maar dit was de goedkoopste die in een vlugge zoektocht te vinden was. De smartphone gebruik ik alleen nog tijdens werkuren, voor noodzakelijke chats en inlog-apps. Na werktijd laat ik het onding op de redactie en na thuiswerken zet ik hem uit. Deze Nokia, met een apart nummer, is de nieuwe standaard telefoon.

Bewust zonder abonnement, om te voorkomen dat overmatig sms’en het WhatsAppen vervangt. Verder is het een oerdegelijke mobiele telefoon met een lange batterijduur, prettig formaat en grote gebruiksvriendelijkheid. Ook een voordeel: geen camera, dus je neemt niet overal foto’s van die je nooit meer terugkijkt.

Addertje onder het gras

De reviews over deze basic vervanger van je smartphone zijn zo zo, maar mij bevalt het toestel erg goed. Het gaat vooral om het idee, iedere simpele GSM is een geschikt middel om je leven weer terug te krijgen. Tenzij je verslaafd raakt aan Snake natuurlijk.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.