Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 17 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

5 verrassende tekenenen dat er een CEO in jou schuilt

Om CEO te worden moet je natuurlijk op het goede moment op de juiste plek zijn. Maar ook bepaalde kwaliteiten zorgt ervoor dat jouw kansen op een C-positie worden vergroot. En die zijn soms verrassend te noemen. Wat zijn eigenschappen en kwaliteiten die een teken kunnen zijn dat er een CEO-rol of andere leidinggevende functie voor jou in het verschiet ligt?

Dat CEO’s vaak goed kunnen communiceren en risico’s durven te nemen, zal vast geen verrassing zijn. Hieronder zie je meer subtiele kwaliteiten die erop wijzen dat je een sterke leider bent.

1. Mensen kloppen bij jou aan voor advies

Uit een uitgebreid onderzoek dat de eigenschappen van leiders onderzocht, blijkt dat effectieve leiders goed zijn in het adviseren en ondersteunen van anderen. Als collega’s nu al vaak bij je aankloppen om advies of hulp, kan dat een teken zijn dat je de potentie hebt om een C-level positie te bereiken.

Als het voor jou natuurlijk voelt om anderen een luisterend oor te bieden en om anderen te ondersteunen, dan kan je de eigenschap als vanzelfsprekend zien. Maar geloof ons: dat is echt niet zo. Koester het, ontwikkel jezelf hierin en misschien weet je het later wel tot CEO te schoppen.

2. Je kunt beslissingen nemen én goed samenwerken

Hetzelfde onderzoek toont aan dat goede leiders de volgende eigenschappen vertonen: ‘assertief’, ‘praktisch’, ‘toegewijd’, ‘persoonlijk’ en ‘coöperatief’. Sterke leiders kunnen dus niet alleen goed beslissingen maken (assertief en praktisch), ze kunnen ook goed met anderen samenwerken (persoonlijk en coöperatief). Het is deze mix aan eigenschappen die ze onderscheidt van andere getalenteerde mensen.

3. Je vindt het leuk om te leren

Sterke leiders begrijpen dat je nooit uitgeleerd bent. Volgens een onderzoek van PwC is nieuwsgierigheid één van de meest waardevolle vaardigheden die een leider kan hebben. Dat komt doordat nieuwsgierige leiders de status quo niet accepteren – ze stellen kritische vragen die nieuwe ideeën en innovatie stimuleren.

Sterke leiders lezen vaak en veel, om zo hun kennis uit te kunnen breiden. Zo is Bill Gates bijvoorbeeld één van de drukste mensen ter wereld, maar maakt hij altijd tijd om minstens 50 boeken per jaar te lezen.

4. Je vindt het niet erg om je de domste persoon in een ruimte te voelen

Natuurlijk zijn CEO’s slim, maar voor personen aan de top is het belangrijker om goed te kunnen luisteren en aan de hand daarvan beslissingen te nemen. Als CEO moet je de juiste personen om je heen verzamelen en goed gebruik weten te maken van iedereens meest sterke kwaliteiten. Dat betekent dat je het ook moet toegeven als iemand het beter weet dan jij.

Als je potentie hebt om CEO te worden, zal je de uiteindelijke resultaten boven je ego kunnen zetten.

5. Je bent charismatisch

Als je anderen zo ver krijgt om jou te helpen of anderen kunt sussen als er een conflict op de werkvloer is, is de kans groot dat je CEO-potentie hebt. Dat is namelijk een teken dat je charismatisch bent, waardoor mensen sneller beïnvloedt. Think about it: veel grote wereldleiders (Martin Luther King Jr., Gandhi, John F. Kennedy, Winston Churchill) werden als charismatisch gezien.

Charismatische leiders kunnen goed communiceren, maar daar blijft het niet bij. Ze hebben ook een duidelijke visie die ze heel goed kunnen verwoorden en weten anderen daarmee te inspireren en motiveren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.