Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 15 jun 2021
Leestijd: 6 minuten

Omscholen naar tech? TechMeUp helpt mensen met krappe portemonnee

Vrouwen, 45-plussers en mensen met een biculturele achtergrond zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de tech-industrie. En dat terwijl ze in deze sector juist staan te springen om mensen. Opleidingsfonds TechMeUp geeft daarom rentevrije leningen uit aan mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Zo worden er meteen twee problemen opgelost: de ontbrekende diversiteit én het arbeidstekort in de tech-industrie.

Divers klaslokaal bij tech-opleidingen

Op dit moment is slechts 15 procent van de tech-wereld vrouw. Dat percentage stijgt, maar wel met slechts 1 procent per jaar. En dan hebben we het nog niet eens gehad over mensen met een biculturele achtergrond, waar de percentages nog veel lager liggen. Reden voor zes tech-opleidingen om hun krachten te bundelen: hoe kunnen ze wel zorgen voor een divers klaslokaal?

Dat is waar Nikky Hofland (33) in beeld komt. Zij ging voor de opleidingen op zoek naar het antwoord. “De tech-opleidingen liepen allemaal tegen hetzelfde aan”, vertelt ze als we haar opbellen. “Er zijn veel vrouwen en mensen met een biculturele achtergrond die zich aanmelden, maar die melden zich ook weer af voordat de opleiding begint.” Dat is natuurlijk zonde voor een branche die eigenlijk zit te springen om 50.000 werknemers. “Ik heb daarom 80 studenten gebeld met de vraag waarom ze zich hadden afgemeld”, vertelt Nikky.

Kosten van omscholing te hoge drempel

Hun verhalen waren net even anders, maar in de basis hetzelfde: de financiën waren voornamelijk de boosdoener. Een opleiding van 3.500 euro en geen inkomen voor drie tot zes maanden, is namelijk best een investering. Zeker als je verantwoordelijkheden hebt. Neem een hypotheek bijvoorbeeld. Je komt dan niet in aanmerking voor een uitkering, omdat je overwaarde op je huis hebt. Je zal je huis moeten verkopen.

Dat is niet het enige voorbeeld dat Nikky hoorde waaruit blijkt dat het mensen lastig wordt gemaakt om financieel gezien die overstap te maken. “Ik sprak laatst iemand, waar de gemeente zei: ‘als jij zes maanden gaat studeren, dan kun je dus niet solliciteren en zetten we je uitkering stop’.”

Normaal gesproken kun je, als je je wil omscholen, gebruik maken van het levenlanglerenkrediet van de overheid. Maar tech-opleidingen zijn geen geaccrediteerde opleidingen, waardoor je hier geen gebruik van kunt maken. “Om geaccrediteerd te worden, heb je namelijk onder andere een vast curriculum nodig”, legt ze uit. “Dat is het laatste wat tech-opleidingen willen. Dan ben je over twee jaar namelijk geschiedenis aan het geven.”

Opleidingsfonds TechMeUp

Reden genoeg voor Nikky en de zes tech-opleidingen om opleidingsfonds TechMeUp op te zetten. Door rentevrije leningen – of studievoorschotten, zoals TechMeUp het zelf noemt – uit te geven,  krijgen mensen uit ondervertegenwoordigde groepen de kans om zich om te laten omscholen. “Met dat voorschot kunnen ze niet alleen de opleiding, maar ook de huur of een benodigde computer betalen”, zegt Nikky. “Eigenlijk alles wat je er anders van kan weerhouden om de opleiding te doen.”

TechMeUp heeft expliciet gekozen voor een studievoorschot, in plaats van een gift. Op deze manier kunnen ze het geld na het terugbetalen namelijk weer gebruiken voor iemand anders. “Maar het is ook een soort selectieproces”, legt ze uit. “De mindset van iemand die 2.000 euro in zijn schoot geworpen krijgt, ten opzichte van iemand die er goed over heeft nagedacht en een lening aangaat, is heel anders. Je durft dan echt in jezelf te investeren. Daarnaast is iemand al snel ‘zielig’ als je hem of haar een gift geeft.”

“Wij willen geen hiërarchie creëren. Een lening afsluiten is een powermove, een investering in jezelf, en wij investeren mee.”

Belang van diversiteit in de techwereld

Waarom is diversiteit in de tech-wereld nou zo belangrijk? “Als mensen deze vraag moeten beantwoorden, gaan ze vaak allemaal voordelen opnoemen voor bedrijven”, zegt Nikky. “Bijvoorbeeld dat er onderzoeken zijn geweest dat diverse teams beter samenwerken en voor meer winst zorgen. Dat zal allemaal wel. Voor mij is het meer een ethische kwestie. We moeten allemaal iets kunnen doen wat we leuk vinden – of we nou een vrouw, bicultureel of 45-plus zijn.”

Daarnaast wijst Nikky ons erop dat het simpelweg niet slim is als producten voor onze veelzijdige maatschappij, gemaakt worden door slechts een bepaald percentage van de samenleving. “Dan worden er fouten gemaakt”, zegt ze. “Denk aan producten die alleen gemaakt zijn voor rechtshandigen of zeepdispensers die alleen bij een witte huidskleur werken.”

Waarom deze groepen ondervertegenwoordigd zijn

Hoe het komt dat bepaalde groepen zo ondervertegenwoordigd zijn in de techsector is natuurlijk een complex vraagstuk. Zo worden er in bepaalde families alleen de beroepen dokter of rechter geaccepteerd, krijgen dochters vaak niet speelgoed die ze hiermee in contact brengt en zijn er onvoldoende rolmodellen. Wanneer jij in een industrie niemand ziet die op jezelf lijkt, zal het ook geen plek zijn waarop je jezelf snel ziet.

Maar Nikky vertelt ook dat er een hoop verkeerde aannames zijn over tech. Mensen denken vaak dat je een enorme bèta moet zijn, of heel goed in rekenen. Niets van waar, zegt ze. “Coderen is een taal en ook nog eens heel creatief. Wanneer jij goed bent in talen, zou coderen zomaar iets voor jou kunnen zijn.”

Dat niet alleen: “Als je het over tech hebt, zien mensen inderdaad snel het coderen voor zich. Een zwart scherm met gekleurde letters”, zegt ze. “Maar eigenlijk is tech heel breed. Naast de developers zijn er nog een hoop andere mensen die meewerken aan een product. Van mensen die bezig zijn met de user experience tot de marketing.”

Meer donaties betekent meer mensen helpen

Aan de aanmeldingen bij TechMeUp zie je dat er steeds meer mensen zijn die niet in deze aannames geloven. Er zijn zeker vrouwen, 45-plussers en mensen met een biculturele achtergrond die in de tech-wereld willen werken. Nu zal alleen de laatste drempel nog weg moeten worden genomen: de financiën.

Nikky en TechMeUp hebben inmiddels een half miljoen euro aan donaties binnengehaald van bedrijven, maar vragen met een nieuwe campagne om meer geld. Hoe meer geld er in het fonds wordt gestoken, hoe meer ze namelijk de nodige veranderingen in de sector kunnen realiseren. “Nu kunnen we 10 procent van de aanmeldingen helpen”, zegt Nikky. “Maar we willen natuurlijk dat dat er zoveel mogelijk zijn.”

Overweeg jij zelf een carrièreswitch naar de tech-industrie te maken, maar werd je tot nu toe tegengehouden door je eigen financiën? Meld je aan via de website van TechMeUp en wie weet zit jij binnenkort in de schoolbanken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.