Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 4 mrt 2021
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse tech-miljardair pompt fortuin in D66 en PvdD

De Nederlandse tech-miljardair Steven Schuurman heeft in aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen tonnen geschonken aan de politie partijen D66 en Partij van de Dieren.

“De klimaatcrisis is een van de grootste issues van nu. Ik vind dat er haast geboden is bij een goed klimaatbeleid. Dat voelen heel veel mensen”, verklaart Steven Schuurman in de Nederlandse krant Trouw.

Ongebruikelijke donatie voor D66 en PvdD

Steven Schuurman, een van de oprichters van Elastic, heeft meer dan een miljoen euro uitgetrokken voor de Tweede Kamer-verkiezingen. De Nederlandse tech-miljardair schenkt 350.000 euro aan Partij van de Dieren en 1 miljoen aan D66.

“In Nederland is het niet gebruikelijk om dit soort bedragen aan een politieke campagne te schenken. Dat het vragen oproept, snap ik. Ik ben zeker niet over één nacht ijs gegaan. Maar uiteindelijk heb ik dezelfde motivatie als iemand die een bedrag van een paar tientjes doneert”, vertelt de in Silicon Valley opererende Nederlander.

De Nederlandse tech-miljardair zegt zich met het oog op de klimaatcrisis en de verkiezingen genoodzaakt te voelen voor een donatie als deze. “De oplossing moet van de politiek komen. Van D66 en GroenLinks ben ik overigens niet eens lid. Ik hoef geen enkele invloed. De klimaatplannen van deze politieke partijen spraken me gewoon het meeste aan, puur op de inhoud.”

Het bedrijf van de Nederlandse tech-miljardair Steven Schuurman

Het bedrijf waarmee Steven Schuurman zijn vermogen heeft opgebouwd, is Elastic. Hij is een van de oprichters van het zoekbedrijf, dat zelfbeheerde en SaaS-aanbiedingen bouwt voor gebruiksscenario’s voor zoeken, loggen, beveiliging en analyse. Lees hier meer over Elastic.

Steven Schuurman, tech-miljardair, politieke partijen, verkiezingen, d66, groenlinks
“Ik heb dezelfde motivatie als iemand die een paar tientjes doneert” (Afbeelding: Olivier Middendorp / ANP)

Tweede Kamer-verkiezingen en dieren

Benieuwd hoe de Nederlandse politieke partijen rond de de Tweede Kamer-verkiezingen over de omgang met dieren denken? Lees dan dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.