Metro
Metro Boeken 12 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe Superman is biseksueel en zo reageren de fans

In de ruim tachtig jaar dat Superman bestaat, verloor hij steeds zijn hart aan verslaggever Lois Lane. De nieuwe Superman, zoon van Clark Kent, valt in de nieuwe stripboekenserie óók voor een reporter, maar dan een mannelijke. Uitgever DC Comics heeft onthuld dat de ijzersterke superheld biseksueel is.

Het liefdesverhaal ontluikt in het vijfde deel van Superman: Son of Kal-el. Uitgevers van superheldenverhalen zijn op dreef wat betreft inclusie. Vorige week onthulde Marvel de eerste homoseksuele superheld.

Superman biseksueel in nieuwe stripboekserie

„Superman is altijd een symbool geweest voor hoop, voor de waarheid en voor gerechtigheid. Dat symbool staat nu voor meer dan dat”, zegt de schrijver van Superman: Son of Kal-El, Tom Taylor, in een persverklaring.

Het verhaal draait om Jon Kent, de zoon van Lois Lane en Clark Kent, de originele Superman. Jon neemt de superheldentaak van zijn vader over, wat hem niet altijd meevalt. In de derde comic uit de serie dook journalist Jay Nakamura al op als steun en toeverlaat voor Jon. DC Comics heeft nu bekendgemaakt dat dit dus zal leiden tot meer.

Volgens Taylor verdient iedereen het om zichzelf in hun helden te zien en is hij dankbaar dat DC Comics en Warner Bros dit idee delen. „Vanaf nu kunnen mensen iets van zichzelf terug zien in de machtigste superhelden uit de comicwereld.”

Jon Kent, de zoon van

In The New York Times legt Taylor ook uit dat hij niet opnieuw een „heteroseksuele witte redder” wilde maken. „Dat zou voelen als een gemiste kans”, zegt hij in een interview. Een nieuwe Superman moet volgens hem „nieuwe gevechten hebben”, met problemen uit de echte wereld.

Die problemen uit de echte wereld zien we steeds vaker terugkomen in de stripboekenserie. De rol van Superman wordt maatschappelijker. Zo blust de superheld bosbranden als gevolg van klimaatverandering, protesteert hij tegen de uitzetting van vluchtelingen en stopt hij schietpartijen op scholen.

Fans reageren op de coming-out

Op Twitter discussiëren fans en lezers met elkaar over de coming-out van Superman, want de seksualiteit van een fictief karakter ligt bij sommige mensen gevoelig. De meeste reacties zijn positief, maar er is ook kritiek.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.