Redactie
Redactie Human Interest 21 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Met deze stoten schakel je een tegenstander uit

Wij willen niemand aansporen tot geweld, maar het is mogelijk dat er een situatie ontstaat waarin je wel geweld moét gebruiken om je eigen hachje te redden. Dus: je moet die allesvernietigende stoot uitdelen. Waar plaats je ‘m?

Mocht je ooit in een vuistgevecht verwikkeld raken en je moet koste wat het kost de ander uitschakelen, dan zijn dit de punten waarop jij jouw stoot moet mikken.

De neus

Een ferme tik op de neus lijkt wellicht niet de eerste keus om een opponent mee naar de grond te werken, maar is toch een effectieve plek. Er is slechts een geringe kracht nodig om de neus schade te berokkenen (zelfs breken vereist geen loeiharde stoot). Omdat de neus in verbinding staat met andere zintuigen en belangrijk is voor het brein, werkt schade aan de neus desoriënterend.

De kin of kaak

Een rake vuistslag op de kaak is voor ontvanger noch uitdeler prettig. Toch is een kaakstoot uitermate effectief. Het brein heeft een schokabsorptie systeem dat bestaat uit een dun laagje vloeistof. Een juist geplaatste dreun op de kaak werkt door in de hersenpan en kan de grijze massa flink heen en weer doen stuiteren tegen de schedel met als mogelijk gevolg een knock-out.

De nek

Je kent vast wel die oude kung-fu-meesters uit films die hun belager uitschakelen met één welgeplaatste chop in de nek. Iemand hiermee écht direct uitschakelen vereist oefening, maar desalniettemin is de zijkant van de nek een uitermate onplezierige plek om een klap te ontvangen. In dit gedeelte van het lichaam lopen diverse belangrijke zenuwbanen. Een juist geplaatste klap (met de zijkant van de hand) kan resulteren in desoriëntatie, duizeligheid of tijdelijke bewusteloosheid van de vijand.

Achter het oor

Het is een vrij laffe spot om iemand te raken: achterop het hoofd. Maar in een écht penibele situatie gelden geen regels. Ongeveer drie a vier centimeter achter je oor heb je een zeer gevoelige plek waar veel zenuwen lopen. Een gemikte klap op dit punt zal vrijwel iedereen uitschakelen.

De nieren

De nieren zijn lastig te bereiken, want ze liggen richting de rug, aan de achterkant van het lichaam. Maar boksers weten: een geplaatste stoot hier is zo heftig dat zelfs de stoerste man kruipt van de pijn.

De solar plexus

Net als de nieren is de solar plexus een lastige plek om te raken in een gevecht, zeker bij een beweeglijke tegenstander. Wanneer je de sweet spot raakt, is dit echter één van de effectiefste manieren om iemand (tijdelijk) uit te schakelen. De pijn en het feit dat de ontvanger in één klap alle lucht uit zijn longen kwijt is, zal hem een goede tijd neutraliseren. Heb je de intentie om iemand tijdelijk uit te schakelen om te kunnen vluchten, dan is dit de spot.

De keel

Nogmaals: wij moedigen vechten niet aan, maar in een extreem geval van zelfverdediging is een harde klap op de keel het effectiefste wapen. Gebruik deze klap alleen in geval van levensgevaar. Met de juiste hoek, kracht en plaatsing berokken je namelijk extreme schade aan het zachte weefsel in de nek met potentiële dodelijke gevolgen. Altijd de allerlaatste optie dus, als het echt aankomt op hij of jij.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.