Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 12 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Storytel lanceert eigen e-reader: no-brainer of overslaan?

Bij e-readers denk je waarschijnlijk meteen aan Kobo en de Kindle. Als het aan Storytel ligt komt daar nog een grote naam bij: de Storytel Reader. In plaats ven een open e-reader waar je je eigen boekencollectie op kunt zetten, kiest de van origine Zweedse luisterboekendienst voor een andere beleving.

De Storytel Reader is er namelijk specifiek voor Storytel-gebruikers. Vooralsnog lijkt het erop dat de gadget niks kan zonder een actief abonnement. Het is dus of boeken lezen of beluisteren via een abonnement van 12,99 euro per maand, of niks. Daarmee lijkt de Storytel Reader dan ook meer een manier om abonnees langer vast te houden dan echt een algemene Kindle of Kobo-killer.

Storytel Reader

Het bedrijf is er naar eigen zeggen achter gekomen dat gebruikers liever een e-boek lazen, dan dat ze naar hun favoriete auteurs luisterden. De Storytel Reader zorgt er dus voor dat beide opties beschikbaar zijn. Via een bedrade koptelefoon of Bluetooth luister je naar je favoriete boek, om vervolgens direct verder te lezen waar je gebleven bent. Hetzelfde geldt voor het switchen tussen de e-reader en de app op je smartphone.

Voor het bedrijf lijkt dit product in ieder geval een no-brainer. Na eigen onderzoek claimt het bedrijf dat twintig procent van de ondervraagde Nederlanders overweegt om de gloednieuwe e-reader aan te schaffen. Sowieso lijkt het toevoegen van e-boeken een gouden zet. In de eerste vijf maanden van 2021 werden er 115 procent meer e-boeken gelezen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Storytel lanceert eigen e-reader: no-brainer of overslaan?
📚 (Afbeelding: Storytel)

Koopje, maar geen no-brainer

Al met al is de Storytel Reader een apart product. Qua specs legt de e-reader het af tegen de nieuwste Kobo’s en Kindles, ook als je de budgetmodellen van beide merken erbij pakt. Maar voor Storytel-abonnees is het met een prijskaartje van 129 euro een topdeal, zeker gezien je er twee maanden gratis Storytel bij krijgt. Daarmee duikt de e-reader bijna onder de honderd euro.

Een no-brainer zou ik het echter niet noemen. Wat nou als net dat ene boek wat je graag wilt lezen niet beschikbaar is bij Storytel? Dan kun je ‘m er niet via een andere weg nog zelf opzetten. Dan zou je een tweede e-reader nodig hebben. Dat is toch een irritante beperking, ongeacht het prijskaartje van de gadget. Plus: je moet dus heel zeker weten dat je nog maandenlang een abonnement op Storytel wil blijven doorbetalen, want zonder de dienst is de e-reader een nutteloos stuk plastic. Dubbel, erg dubbel.

Ben je een Storytel-superfan? Dan kun je de Storytel Reader nu hier bekijken en eventueel aanschaffen voor 129 euro. Ben je liever iets vrijer in hoe je je e-boeken aanschaft en leest? Kijk dan eens naar de nieuwste Kobo’s.

Afmetingen: 17 x 11,7 x 0,87 cm, 195 gram
Scherm: 6 inch E-ink Carta HD-scherm (212 ppi)
Verbindingen: Bluetooth, wifi
Geheugen: 512 MB + 8 GB (3000 boeken)
Accuduur: Enkele weken (3000 mAh)
Prijs: 129 euro

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.