Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 11 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

5 redenen om direct te stoppen met proteïne-supplementen

Mega-bussen met poeder voor eiwitshakes, energierepen met ‘extra proteïnen’, eiwitrijke gels, recovery shakes… Het aantal supplementen met eiwitten is eindeloos. Vijf redenen om ermee te stoppen, ook als je fanatiek sport.

Net als vitaminepillen zijn supplementen met proteïnen zinloos, tenzij jouw arts ze om wat voor redenen dan ook voorschrijft. Moeder natuur heeft echt voor alles gezorgd, inclusief voeding vol eiwitten.

Stoppen met proteïne-supplementen

We willen je niets opdringen, shake wat je wil, maar er zijn weinig redenen om door te gaan met al die poeders en repen.

1. Ongezonde ingrediënten

Als je supplementen met ‘extra’ proteïnen koopt, is de kans groot dat je ook veel troep binnenkrijgt. Speciale energierepen zitten vaak vol met suikers, eiwitshakes kunnen schadelijke stoffen bevatten. Natuurlijk heb je ook ‘verantwoorde shakes’, maar een gezond wantrouwen tegen kunstmatige voeding en poeders is raadzaam.

2. Je krijgt genoeg eiwitten binnen

Volgens hoogleraar Jaap Seidell eten mensen dagelijks meer dan genoeg eiwitten. “Wie normaal eet, krijgt per dag gemiddeld ongeveer 80 gram binnen. Je vindt ze in bijna alle voedingsmiddelen”, zegt hij tegen NU.nl. Toch extra nodig? Check deze 10 voedingsmiddelen met bovengemiddeld veel eiwitten.

3. Slecht voor je huid

Als iets ongezond is zonder dat je er iets van ziet, is de drang om ermee te stoppen klein. Maar supplementen met whey-proteïnen zijn vaak slecht voor je huid. Dat verzinnen we niet zelf. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken (1, 2, 3) hebben aangetoond dat een pokdalige huid een mogelijk gevolg is van de consumptie.

4. Ook fitnessdoelen haal je zonder supplementen

Voor de opbouw en het herstel van je spieren heb je inderdaad aardig wat extra eiwitten nodig. Kwark is daarbij je grote vriend. Niet alleen omdat deze voeding evenveel eiwitten bevat als die eiwitshakes, maar ook omdat er allerlei andere gezonde voedingsstoffen in zitten. Ook bijvoorbeeld pinda’s zijn extreem eiwitrijk, al moet je daar vanwege het hoge vetgehalte ook weer niet te veel van eten. Extra proteïnen binnenkrijgen zonder supplementen is in ieder geval geen hogere wiskunde. Check deze 9 verrassende eiwitrijke voedingsmiddelen die goed zijn voor je spieren.

5. Geld besparen

Supplementen met proteïnen zijn duur. En als je voor goedkopere varianten gaat, weet je bij voorbaat al dat het troep is. Door ermee te stoppen, kun je veel geld besparen. Dat kun je bijvoorbeeld weer investeren in sportlessen waarmee je specifieke spiergroepen traint.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.