Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Kleding 8 mei 2018
Leestijd: 5 minuten

Manners stijlgids voor het dragen van een korte broek

De zon staat hoog aan de hemel en het kwik stijgt richting het kookpunt. Kortom, tijd om je korte broeken weer uit de kast te halen. Pas alleen wel op! Een korte broek is een lastig kledingstuk en verschillende stijlblunders liggen op de loer. Daarom vertellen we je alles over hoe je een korte broek moet dragen. Doe er je voordeel mee en laat ook in de zomer zien dat jij een stijlvolle gentleman bent.

Begin met deze basisregels. Het eerste en misschien wel belangrijkste punt is de lengte. Een korte broek hoort net boven de knie te vallen. Een klein stukje over de knie mag ook, maar ons advies is om je knie gewoon zichtbaar te houden. Wat je in ieder geval niet moet doen, is een korte broek dragen die te kort is. Nog erger is een broek die richting het driekwart model gaat. Korte broek stijltips

Naast de lengte, is ook de breedte belangrijk. Een te wijde korte broek oogt slordig en is daarom zeker niet aan te raden. Blijf daarom netjes in het midden, want ook te strak is een no go. Ook al draag je in het dagelijkse leven alleen skinny broeken, een korte broek hoort niet te strak te zitten. Voor de breedte geldt dus min of meer hetzelfde als voor de lengte: blijf weg bij de uitersten.

Korte broek op de werkvloer

Zoals we al zeiden is de korte broek een lastige kledingstuk om stijlvol te dragen. Pak hem daarom niet te snel uit de kast. Zorg ervoor dat je ook een aantal lange broeken in je garderobe hebt die passen bij het warme weer. Een linnen broek is hier bijvoorbeeld perfect voor. Om het geheel extra zomers te maken, sla je de pijpen een paar keer om en laat je de sokken achterwege.

Zo komen we ook bij een ander lastig vraagstuk. Hoe staat het met korte broeken op de werkvloer? Om te beginnen is dit natuurlijk vooral afhankelijk van waar je werkt. Zit je op het kantoor bij de Belastingdienst, dan raden we het dragen van een korte broek af. Werk je bij een hippe start-up? Ja, dan zou je het best kunnen overwegen om een korte broek te dragen tijdens je werk. Deze keuze zul je dus zelf moeten maken.

Stijltips korte broeken

Soorten korte broeken

Om goed gekleed voor de dag te kunnen komen, is het belangrijk om te weten wat er allemaal op de markt is. Korte broeken zijn er tenslotte in verschillende soorten en maten met ieder hun eigen voor en nadelen. Voor iedere tijd en plek is er wel een geschikte lange broek. We nemen de bekendste modellen met je door, zodat jij weet welke korte broeken er in je kast moet liggen.

Chino shorts

De lange variant van deze broek ken je ongetwijfeld, maar ook de korte variant is een must-have. Dit is namelijk één van de weinige korte broeken die zich leent voor een nettere outfit. Je kunt hem namelijk niet alleen casual dragen met een T-shirt of trui, maar ook met een overhemd. Maak je outfit af met een goede riem en een paar stijlvolle loafers. Op deze manier kom je stijlvol voor de dag zonder je kapot te zweten.

Belangrijk bij chino shorts is dat je ze tot net boven de knie draagt. Dan komt deze korte broek namelijk het beste tot zijn recht. Zijn de pijpen eigenlijk te lang? Sla ze dan een paar keer om. Daar is deze broek uitermate geschikt voor. Qua kleur kun je alle kanten op. Zo kun je het op safe spelen met bruin, zwart of donkergroen, maar chino shorts lenen zich ook uitstekend voor meer opvallende kleuren. Kortom, met deze korte broek kun je alle kanten op.

Tailored shorts

Vallen de mussen van het dak en is het echt te warm om in een lange broek naar je werk te gaan? Kies dan voor tailored shorts. Dit model is nog net wat stijlvoller dan een chino. Dat heeft te maken met het model, maar ook met de materialen die vaak gebruikt worden. Tailored shorts worden meestal gemaakt van wat luxere materialen zoals linnen en katoen.

Ga je voor dit model, kies dan voor een gedempte kleur en zonder opzichtige zakken of details. Bij Tailored shorts geldt: less is more. Zorg dat je hem netjes strijkt en draag deze korte broek in combinatie met een goed overhemd of polo. Om het af te maken zou je nog een blazer of colbert kunnen toevoegen. Onder deze outfit draag je loafers of eventueel nette sneakers. Tailored shorts zijn in ieder geval de beste manier om een korte broek op een stijlvolle manier te dragen.

Denim Shorts

Een lange spijkerbroek ligt bij bijna iedere man in de kast, maar ook de korte variant is zeker het proberen waard. Ze zijn alleen wel wat lastiger om te dragen dan de chino en tailored shorts. Zeker als je voor een stijlvolle look gaat. Denim shorts lenen zich beter voor de meer casual look. Wil je hem toch aan naar bijvoorbeeld je werk, kies dan een zwarte denim.

Ga je gewoon lekker in het park liggen, dan kun je prima voor denim shorts gaan. Ze ogen net wat meer casual waardoor ze beter te combineren zijn met bijvoorbeeld een spijkerjack (maar dan wel in een andere kleur dan je shorts), trui of overhemd met print. Ook je schoeisel mag wat opvallender zijn. Denim shorts zijn bijvoorbeeld goed te combineren met sneakers, maar vermijd wel flip-flops.

Sports shorts

Ze zijn zeker niet gemaakt voor een stijlvolle look, maar sports shorts zijn wel verdomd comfortabel. Heb je een luie zondag gepland en ga je de hele dag in je eigen huis rondhangen, dan zijn dit de shorts to go.

Combineer ze met een goed shirt of, als het ‘s avonds kouder wordt, met een trui. Sports shorts zijn zeker niet de meest stijlvolle optie, maar het is wel lekker om er eentje in je kast te hebben liggen voor op luie dagen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.