Joris van Velzen
Joris van Velzen Kleding 26 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

De stijlgids voor gespierde mannen

Wie zich regelmatig in het zweet werkt in de sportschool en de resultaten begint te zien, herkent wellicht dit probleem: je kleding past niet lekker meer. Je armen, schouders en borst zijn gegroeid en daardoor valt kleding die voorheen goed getailleerd was ineens niet lekker meer. Plots word je geconfronteerd met openspringende knopen en een blote navel. Moet je een grotere maat kopen? Nee, dat is niet de oplossing: je taille is immers niet gegroeid.

Wat je niet moet doen

1. (High) fashion maten

Als je stijlvol gekleed wil zijn, dan moet je ‘fashion’ loslaten. De modellen die worden gebruikt zijn vaak smal en dit geldt tevens voor de fit van de kleding. Italiaanse maten zullen je waarschijnlijk niet goed passen.

2. Pas op met skinny jeans

Echte gymheads trainen ook hun benen. Skinny jeans kunnen tof zijn, maar ze moeten niet op knappen staan. Als de broek de vorm van je spieren gaat aannemen, dan zit hij te strak.

Vermijd spanning op de knopen

De borst en schouders nemen snel in volume toe als je met regelmaat in de sportschool te vinden bent. Dit zul je merken aan je oude shirts, waarbij ineens spanning op de bovenste knopen komt te staan. Als je tijdens het bewegen inkijk hebt tussen twee knopen, is je kleding te strak.

Te kleine t-shirts
Het t-shirt in je oude maat gaat niet meer passen. Je schouders trekken het shirt omhoog waardoor je continu het t-shirt naar beneden aan het trekken bent. Zorg dat je voortaan je tees een maat groter koopt. Jouw omgeving ziet ook dat je gespierd bent, wanneer het shirtje niet knelt om je lichaam. Let vooral ook op voldoende lengte.

Geen gewatteerde kleding

Vermijd gewatteerde kleding zoals bombers die gevoerd zijn met dons. De voering zal je opblazen waardoor je niet gespierd, maar juist dik lijkt.

Wat je wel moet doen

Tapered Jeans

Om toch een goede fit te houden in je jeans, ga je voor een tapered model. Door de slanke pijpen krijg je toch een goede look zonder dat de broek te strak om je benen zit.

Basics

Als je lichaam al imposant is, dan zijn het voornamelijk basics die goed werken. Ga voor basics in de juiste maat met een lichte stretch. Dit voorkomt dat het t-shirt of de trui naar boven kruipt. Houd de kleuren neutraal zodat het niet teveel voor het oog wordt. Blijf weg van (drukke) prints. In combinatie met de contouren van je lichaam wordt dit al snel onrustig.

Maatkleding

Het is een investering, maar op maat gemaakte kleding zal veel beter zitten dan een kant-en-klaar model. Wil je of kun je niet het benodigde geld hiervoor uitgeven, kijk dan eens naar merken die rekening houden met de gespierdere man.

Merken die bij jou passen

De trendy fashionmerken en de meeste Italiaanse merken zullen lastig worden voor jou. Ga op zoek naar merken die bij jouw lichaamsbouw passen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Nederlandse, Amerikaanse, Engelse en Scandinavische merken die doorgaans beter berekend zijn op de grotere man. Waarschijnlijk zul je jouw garderobe moeten beperken tot slechts enkele merken. Als deze goede collecties bieden, is dit echter geen enkel probleem.

Dagelijks fitness & voeding-content op je beeldscherm? Word lid van onze ‘Get Fit’-community op Facebook.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.