Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 23 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Als elke Nederlander dit betaalt is de staatsschuld in 2024 afgelost

Stel dat iedere Nederlander geld te veel had. Hoeveel hadden ze dan per persoon (en per werkzaam persoon) moeten betalen om de staatsschuld van 2024 af te lossen? Niet dat we het in ons hoofd halen, maar het valt mee.

Er is in Nederland zowel een begrotingstekort als een overheidsschuld, maar die blijven onder de Europese waarde. Ook op dit vlak scoren we weer eens goed in het land waar zogenaamd niets deugt.

De staatsschuld van Nederland in 2024

Staatsschuld wordt normaliter uitgedrukt in procenten relatief aan het Bruto Binnenlands Product (BBP), dat in Nederland per hoofd van de bevolking wel snor zit. Japan scoort wat dat betreft extreem hoog, met al jaren een percentage tussen de 200% en 300%. In Europa scoren landen als Griekenland, Italië en Portugal doorgaans erg hoog met percentages ver boven de 100%.

In Nederland komt de staatsschuld in 2024 volgens Rijksoverheid uit op 47,3 procent van het BBP. Dit is een indicatie die gedeeld is tijdens Prinsjesdag 2023. De overheidsschuld is in ieder geval ruim onder de grenswaarde van 60 procent.

Dit moet iedere Nederlander betalen om schuld af te lossen

De exacte staatsschuld van Nederland en andere landen verandert per seconde, net als het aantal inwoners. Maar gelukkig hebben we de Staatsschuldmeter, die realtime bijhoudt wat de staatsschuld is. Hou hierbij wel rekening met een foutmarge, maar het bedrag komt overeen met andere bronnen.

Op het moment van schrijven (23 mei 2024) is de staatsschuld van Nederland 344,45 miljard euro. Per Nederlander is dit ongeveer 20.857 euro per inwoner. Kijken we alleen naar werkzame Nederlanders, dan is het 41.714 euro per persoon. Op dit moment daalt de staatsschuld met 350 euro per seconde, volgens de real-time meter.

Groot, groter, grootst

In Nederland wonen ongeveer 18 miljoen mensen, in China meer dan een miljard. Tijd om een scheve vergelijking te trekken. Dit moet elke Chinees betalen om de staatsschuld in China af te lossen (op basis van data uit 2023).

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.