Pim Jansen
Pim Jansen Bioscoop 20 dec 2021
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe Spider-Man breekt panedmie-record en nadert Avengers

De kritieken waren bij voorbaat al lovend, de rode loper was om van te smullen. Het kwam niet als een verrassing dat Spider-Man: No Way Home een krankzinnig openingsweekend beleefde.

In het eerste weekend dat Spider-Man: No Way Home te zien was, bracht de film wereldwijd 587 miljoen dollar op. Dat is de beste score voor een openingsweekend sinds Avengers: Endgame uit 2019, die in de eerste dagen 1,2 miljard dollar opleverde.

Spider-Man: No Way Home door het dak

De derde film waarin Tom Holland Spider-Man speelt beleefde daarmee het twee na beste eerste weekend voor een film ooit, na Avengers: Endgame en diens voorgangers Avengers: Infinity War (640 miljoen dollar). No Way Home is de zesde film ooit die in het eerste weekend meer dan 500 miljoen dollar opleverde. Dat is extra opmerkelijk, omdat de titel in de grote filmmarkt China nog niet is uitgekomen.

De ontwikkeling van No Way Home kwam in 2019 aan een zijden draadje te hangen, toen studio’s Disney en Sony in de clinch raakten over de franchise. Sony heeft de rechten op Spider-Man, maar de superheld is onderdeel van het universum van Marvel, dat sinds 2009 van Disney is. Na inmenging van onder meer Tom Holland kwamen de partijen er zakelijk uit en ging Spider-Man: No Way Home toch in productie.

Pandemie-record

Het succes van Spider-Man No Way Home is een flink hart onder de riem voor de bioscoopwereld, die de resultaten de afgelopen anderhalf jaar zag kelderen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Nog nooit sinds de pandemie beleefde een film zo’n succesvol openingsweekend. Wel is er in die industrie schrik voor nieuwe bioscoopsluitingen nu de omikronvariant om zich heen grijpt. In Nederland zijn de bioscopen tot 14 januari gesloten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.