Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 16 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Spider-Man én Batman-acteur verstrikt in multiverse-web Marvel en DC

Acteur J.K. Simmons, die Jonah J. Jameson speelde in Spider-Man, geeft in een interview toe dat de ‘multiverse’ van zowel Marvel als DC enigszins verwarrend is.

Variety sprak met Simmons op de rode loper van de Critics Choice Awards 2022. “Ik heb gewoon geen idee hoe het allemaal werkt”, zegt hij.

Verward door de multiverse van zowel Marvel als DC

Marvel als DC hebben beide enige speling gepakt met de zogenaamde ‘multiverse’. Dat betekent dat letterlijk álles mogelijk is wat betreft vorige films en series, en Simmons vindt dat verwarrend. Begrijpelijk, omdat hij een van de sterren was in Sam Raimi’s Spider-Man-films, nu ineens een ster is in de nieuwe trilogie én zijn rol weer oppakt in het DC-universum als hoofdagent Gordon in de Batgirl-film.

J Jonah Jameson, jk simmons, multiverse, spider-man, batman
J.K. Simmons als J. Jonah Jameson in Spider Man (2002) (Afbeelding: Sony)

Simmons, die samen met nog een reeks ‘oude Spidey-acteurs’ terugkeerde in Spider-Man: No Way Home, speelt binnenkort (wederom) ook een prominente rol in Batgirl als hoofdcommissaris Gordon. Hij speelde deze rol ook al in de recent uitgekomen film The Batman en Justice League. Het is niet verwonderlijk dat hij ietwat verward is, want hij overkoepelt generaties van die films. Ook wij weten niet zo goed hoe dit in elkaar steekt. Maar een multiversum blijkt een vrijbrief voor kromme verhaallijnen en verwarrende comebacks.

Van The Batman naar Spider-Man

“Ik heb in The Batman meer te doen dan in Zack Snyders Justice League”, aldus Simmons tegen Variety. “Alles wat we konden zien in de korte stukjes én de briljante nieuwe edit van Snyder was een zakelijk personage dat Batmans hulp nodig had. Nu, in Batgirl, zien we een Gordon die zich meer thuis voelt. Op zijn gemak.

James Gordon, justice league, multiverse
J.K. Simmons als James Gordon in Justice League (2017) (Afbeelding: DC)

Nog verwarrender is het feit dat hij hoogstwaarschijnlijk terugkeert in het Marvel-universum in toekomstige Spider-Man-films. Simmons stelt: “Het is enorm cool dat ik kan terugkeren in het Marvel-universum. En, zoals we hebben kunnen zien, in het DC-universum, of wat het ook is. Ik heb gewoon geen idee. Men stuurt me een script, ik leer de tekst en de regisseur zegt: ‘Ga hier maar staan.’”

We snappen J.K. Simmons wel

In alle eerlijkheid is het niet verwonderlijk dat Simmons verward is over al deze verhaallijnen. Het feit dat Spider-Man ineens opdook in Captain America: Civil War was een positief resultaat van een strijd tussen Sony en Disney. Zonder spoilers weg te geven: meer rollen in Spider-Man: No Way Home waren een verrassing.

J.K. Simmons, spider man no way home, multiverse, dc, marvel
J.K. Simmons als J. Jonah Jameson in Spider-Man: No Way Home (2021)

Dat DC ondertussen niet stil zit, is logisch. Ze haken in met The Flash, over de supersnelheid die door multiverse-barrières kan breken. Het resultaat: Michael Keaton, zo mogelijk de beste Batman ooit, keert terug. Of ook George Clooney, Val Kilmer, Adam West, Robert Pattinson, Ben Affleck en Christian Bale terugkeren, valt te bezien. De kansen zijn klein, maar wie No Way Home heeft gezien: alles is mogelijk. We snappen J.K. Simmons dus goed.

Kun jij het uitleggen?

In alle eerlijkheid: het is gewoon écht verwarrend. Iedereen die een zwak heeft voor Marvel en DC-films heeft ongetwijfeld getracht om tekst en uitleg te geven op feesten en partijen over hoe de situatie in elkaar steekt. Is dat je gelukt? Chapeau.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.