Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 27 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Oppenheimer in deze landen wél met CGI om blote Florence Pugh

Christopher Nolan stond er heilig op om geen enkel shot met special effects te doorspekken. Maar in deze maagdelijke vorm raakte Oppenheimer niet overal voorbij de kuisheidsgordel. In India en Saudi-Arabië beschikt de film wel over CGI en dus niet over de blote Florence Pugh.

Wat geniale details en feitjes over Oppenheimer betreft, hoort dit zeker thuis op ons lijstje. Alleen is het enige CGI-shot in de gehele film enkel van toepassing op bioscoopgangers in India en het Midden-Oosten.

Toch CGI voor Oppenheimer

Het gaat met name over de beruchte liefdesscène tussen de wetenschapper en zijn minnares, gespeeld door Cillian Murhpy en Florence Pugh. Indien je al hebt bijgedragen aan de Koude Filmoorlog en Oppenheimer in de Nederlandse bioscoop hebt gezien, weet je dat het een even belangrijke als stomende scène is. Volgens Christopher Nolan was de seksualiteit van beide personages namelijk een onmisbaar en essentieel onderdeel van het verhaal.

Daarom werd de scène vermoedelijk niet in het geheel geschrapt in landen waar normaal strikte censuur geldt voor naaktscènes. In plaats daarvan snuisterde de regisseur door de virtuele kleerkast van Florence Pugh.

India en Saudi-Arabië censureren naaktscène

In India, Saudi-Arabië en andere landen in het Midden-Oosten draagt de actrice dus niet haar gebruikelijke Evakostuum, maar een eenvoudige zwarte jurk.

Zoals bij de meeste films met expliciete seks of naaktheid het geval is, moesten de producers van Oppenheimer water bij de wijn schenken om grote markten als India aan te kunnen boren. Dat bevestigden bronnen dichtbij het project aan het doorgaans betrouwbare Variety. Anders zou de release – en dan vooral de opbrengsten – in het gevaar komen.

In ieder geval heeft de censuur geen negatieve impact gehad op het aantal gevulde zitjes in Indiase of Midden-Oosterse bioscopen. Globaal gezien is de film een razend succes. Ook financieel. Oppenheimer bracht intussen al meer dan 220 miljoen dollar in het laatje van Universal Pictures. De studio heeft dus al meer dan het dubbele verdiend dan wat de film in productie gekost heeft.

Florence Pugh en free the nipple

Hoe Florence Pugh hierover denkt, is duidelijk. In een roze doorkijkjurk stuurde ze vorige jaar een felle en geheel terechte boodschap de wereld in. “Waarom zijn jullie zo bang voor borsten?”. Bekijk haar free the nipple-statement hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.