Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 12 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Met deze denktruc val je snel in slaap, zelfs tijdens tropennacht

De eerste tropennacht van het jaar staat voor de deur. Dit betekent dat de temperatuur niet onder de 20 graden komt. Manners deelt de laatste inzichten uit de slaapwetenschap om alsnog van een goede nachtrust te genieten.

Normaal gesproken heeft zo’n 14 procent van de mensen moeite om in slaap te vallen, maar tel daar voor aanstaande tropennacht gerust 86 procent bij op. Een goed moment om de slaapwetenschap in te duiken en de meest efficiënte slaaptechniek op te sporen.

De meest efficiënte manier om in slaap te vallen

Warme douche, je mond afplakken of pillen: er zijn allerlei methoden om aan een goede nachtrust te komen. Volgens Dorsey Standish, neurowetenschapper en CEO van Mastermind Meditate, zijn deze methoden echter niet zo efficiënt als een mentale truc die hij ‘cognitive shuffling’ noemt. Of: ‘gedachten schudden’ in lelijk Nederlands.

Nadenken is de ergste vijand van slaap, stelt Standish. Om snel in slaap te vallen, moet je daarom proberen om elke concrete gedachtestroom in de kiem te smoren. Dit doe je met behulp van ‘cognitive shuffeling’. Net als een kaartspel schud je je gedachten door elkaar en zorg je ervoor dat er niks meer in je hersenpan opkomt waarover je je zorgen maakt (en je dus alert houdt).

Zo breng je ‘gedachten schudden’ in de praktijk

Eén manier van ‘gedachten te schudden’ is om je hartslag te tellen en een letter te selecteren. Na elke acht slagen bedenk je een woord dat met jouw letter begint: ‘belasting’, ‘badjas’, ‘buurthuis’, etcetera. Zo zorg je ervoor dat je brein niet op eigen houtje gedachten gaat ontwikkelen die je wakker houden, zoals die ene keer toen je jezelf voor schut zette tijdens een spreekbeurt bij Engels in de tweede klas (nog steeds populair bij het brein van ondergetekende).

Volgens neurowetenschapper Dorsey Standish, CEO van Mastermind Meditate, val je met een techniek als deze binnen 10 tot 15 minuten in slaap. Op TikTok heeft een filmpje waarin een arts ‘cognitive shuffling’ uitlegt in één week tijd 4,2 miljoen bezoekers getrokken. Geen beter moment dan aanstaande tropennacht om de techniek aan een vuurdoop te onderwerpen.

Werkt een focus op woorden niet, dan kun je je ook nog wenden tot de relaxing breath om snel in te slapen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.