Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 22 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

4 alternatieve tips als een salarisverhoging niet mogelijk is

Vragen om een salarisverhoging zou bij iedereen op hun to-do lijst moeten staan. Wie er niet om vraagt, krijgt er namelijk sowieso geen. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je altijd meer geld krijgt als je erom vraagt. Dit kun je doen als je baas zegt dat een salarisverhoging niet mogelijk is.

Tijdens het gesprek en erna.

Wat je kunt doen als een salarisverhoging niet mogelijk is

Vier tips om alles te halen uit een vervelende situatie.

1. Heb een plan B

Vergeet niet dat je over meer kunt onderhandelen dan alleen het salaris. Misschien heeft jouw baas te maken met vaste salaristreden- en schalen en is daarom een salarisverhoging niet mogelijk. In zo’n geval kun je vaak wel onderhandelen over andere zaken, van vakantiedagen tot een fiets van de zaak.

2. Vraag wat je moet doen om het wel te bereiken

Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat je baas of manager nee zegt als je om een salarisverhoging vraagt. Word dan niet boos, blijf rustig en vraag wat de reden is. Het zou bijvoorbeeld heel goed kunnen dat je timing bijvoorbeeld niet juist is. Of dat je baas meer van je verwacht.

Is dat laatste het geval? Vraag dan wat je over een half jaar of jaar moet bereiken, om wél die salarisverhoging binnen te halen. Hoe pijnlijk het ook kan zijn om negatieve feedback te krijgen, het is ook enorm waardevol. Niet alleen voor een salarisverhoging, maar ook omdat je wil blijven groeien in je werk.

3. Word beter in onderhandelen

Vraag jezelf af of je alles uit de onderhandeling hebt gehaald. Heb je onderzocht hoeveel je waard bent? Heb je de juiste redenen gebruikt bij het vragen om een salarisverhoging? Zag je de onderhandeling als een ‘strijd’ en werd je zelfs vijandig?

Er kunnen honderd manieren zijn waarop jij het gesprek beter had kunnen aanpakken. Leer ervan en bereid je de volgende keer beter voor. Of dat nou betekent dat je zekerder in je schoenen moet staan of juist een toontje lager moet zingen tijdens een onderhandeling. Check deze 9 tips.

4. Raak niet verbitterd

Veel mensen raken verbitterd als ze geen salarisverhoging krijgen. Ze voelen zich minder gemotiveerd, leveren minder goed werk af en klagen over hun werk tegen iedereen die het maar wil horen. De harde waarheid is dat je hierdoor jezelf juist tegenwerkt. Op deze manier wordt het bijvoorbeeld een stuk lastiger om die referentie te krijgen als je op zoek gaat naar een nieuwe baan.

Is de reden dat je geen salarisverhoging hebt gekregen gegrond? Suck it up en verbeter jezelf (zie punt twee). Zo niet? Suck it up en ga op zoek naar een werkgever die je wel de waardering kan geven die je verdient. Ga in de tussentijd géén half werk afleveren, daar heb je alleen jezelf mee.

Salary.comThe Balance Careers

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.