Pim Jansen
Pim Jansen Banen & Salaris 15 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit verdien je als vracht­wagen­chauffeur per type vervoer

Wat is het gemiddelde salaris van een vrachtwagenchauffeur in Nederland? Een overzicht per type vervoer.

Nederland is een vreemd land. We zijn bijzonder geïnteresseerd in andermans bankrekening, maar reppen met geen woord over ons eigen inkomen. Gelukkig zijn er vacature- en beroepenwebsites.

Het indicatie-salaris van een vrachtwagenchauffeur

Het gemiddelde salaris van een vrachtwagenchauffeur is grofweg in te delen in verschillende categorieën. We richten ons op de CE-chauffeur die eigenlijk alleen in Nederland rijdt, de internationale chauffeur en de vrachtwagenchauffeur gevaarlijke stoffen. In het laatste geval verdien je gemiddeld het meest.

Let wel, het gemiddelde salaris is een indicatie. We hebben het gebaseerd op samengevoegde actuele data van Indeed, Werkzoeken en Treffer. Uiteraard zijn er uitschieters naar boven, en veel vrachtwagenchauffeurs maken betaalde overuren. Zo verdient deze 59-jarige chauffeur een vierwekensalaris van 3.700 euro. Als je ZZP-er bent en per uur betaald krijgt, verdien je doorgaans ook meer.

Dit verdien je als CE-chauffeur

Als standaard CE-vrachtwagenchauffeur (ook wel de verzamelnaam voor alle vrachtwagenchauffeurs) rij je meestal binnen de Nederlandse grenzen en verdien je gemiddeld 2.700 euro per maand. Het salaris is afhankelijk van factoren als opleidingsniveau, ervaring, het bedrijf en eventuele internationale ritten.

Dit verdien je als internationaal vrachtwagenchauffeur

Als vrachtwagenchauffeur voor internationale ritten verdien je gemiddeld meer dan een chauffeur die alleen door Nederland rijdt. Het gemiddelde salaris ligt hier op 3.000 euro per maand. Dit is een vrij grove indicatie, omdat hier ook factoren als opleiding en het type bedrijf van grote invloed zijn.

Dit verdien je door te rijden met gevaarlijke stoffen

Als fulltime vrachtwagenchauffeur gevaarlijke stoffen verdien je nog meer. Dit vergt soms extra kunde en er is een risicotoelage. Hier ligt het gemiddelde salaris, ook weer een grove indicatie, op 3.200 euro. Maar dit kan in de jaren behoorlijk oplopen.

Overuren bovenop je salaris

Het mag geen verrassing heten dat je als vrachtwagenchauffeur overuren maakt, en die worden uitbetaald. Bij de bovengenoemde gemiddelde salarissen zijn deze nog niet meegerekend. Volgens Rijbaan komt er via overuren gemiddeld 10% bovenop het standaard salaris. Lees hier hoe je vrachtwagenchauffeur wordt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.