Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière 23 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Het salaris in een Dienjaar bij Defensie, een betaalde snuffelstage

Tijdens een Dienjaar kun je als jongere kennis maken met alles wat bij het leven van een moderne soldaat hoort. Naast ervaring levert dit ook een zak geld op. Een salaris van 2.300 euro bruto per maand ligt klaar voor jongens en meisjes die dit mee willen maken. Niet slecht, als je jong bent.

We beelden ons in dat Kajsa Ollongren op een legerbasis voorovergebogen over een landkaart hing, toen ze plots besefte dat er wel héél weinig houten pionnen waren om mee over tafel te schuiven.

dienjaar defensie salaris vergoeding
Minister van Defensie Kajsa Ollongren overziet haar troepen. (Afbeelding: ANP)

‘Meer aanwas!’, schreeuwde ze tegen staatssecretaris Van der Maat terwijl ze de tafel omver wierp. Zo zal het ongeveer zijn gegaan: de geboorte van het Dienjaar.

Het Dienjaar: betaalde snuffelstage bij Defensie

Een Dienjaar is bedoeld voor adolescenten tussen de 18 en 27 jaar die nog niet zeker weten of het leger iets voor hen is. Tijdens dit jaar krijgen ze de kans om een jaar lang zichzelf te ontwikkelen in allerlei aspecten die met Defensie te maken hebben, waarbij ze ook nog geld verdienen.

Kajsa krijgt op haar beurt een kans om het personeelstekort bij Defensie op te vangen. Stiekem hoopt ze natuurlijk dat er een paar jonge enthousiastelingen blijven plakken. 

Zoveel salaris verdien je tijdens een Dienjaar

Het Dienjaar begint met een aanstellingsprocedure, waarbij ze je helemaal doorlichten. Zo weten ze zeker dat je niet stiekem de uitkijktoren in het Ouwehands Dierenpark beklimt om alle defensieve stellingen van de Grebbelinie in kaart te brengen (zoals de Duitse generaal Kriebel voor het begin van de Tweede Wereldoorlog deed).

Daarna begint het traject zelf. Kajsa Ollongren en haar Ministerie van Defensie tasten diep in de buidel om de Nederlandse jongens en meisjes te verleiden tot het doorlopen van een Dienjaar. 2.300 euro bruto per maand mogen ze in hun zak steken.

Hiervoor word je niet meteen op missie naar Zuid-Sudan gestuurd. Volgers van een Dienjaar worden ingezet voor ondersteunende taken, zoals bewakings-, logistieke- en beveiligingstaken. Best te doen dus. Voor meer informatie over het Dienjaar, verwijzen we je naar deze pagina van Werken bij Defensie.

Vechten tegen de gevaarlijkste vijand

Klinkt een Dienjaar te veel als een Doetjescafé voor jou? Check dan deze functie bij Defensie, om te vechten tegen de meeste gevaarlijke vijand van allemaal.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.