Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 2 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Het salaris van FNV-medewerkers die ironisch genoeg nu staken

IJdele hoop toen de huidige cao afliep op de Dag van de Arbeid. De personeelsleden van FNV kregen van de directie krekels te horen op het rekest om het salaris te verhogen. Met als gevolg dat er momenteel een landelijke staking plaatsvindt. Maar hoeveel salaris verdienen de werknemers van de vakbond eigenlijk?

Ironie daargelaten, FNV figureert de laatste tijd heel prominent op het voorpaginanieuws als onderhandelaar van allerhande stakingen. Onder meer het salaris van de vuilnisophalers, de bankmedewerkers van ING en de buschauffeurs moest met minstens dubbele cijfers de hoogte in om hoofd te kunnen bieden aan de stijgende inflatie. Maar nu blijkt dat de directie van FNV een soortgelijke loonsverhoging weigert te gunnen aan de eigen personeelsleden.

Staking bij FNV

De werknemers van de vakbond vragen om een onmiddellijke verhoging van het salaris van minstens 10 procent, gelijk aan hoeveel de prijzen door inflatie gestegen zijn. Echter wil de directie niet verder gaan dan verhoging van 3 tot 7 procent, afhankelijk van de loonschaal. In 2024 mag het loon wel opnieuw meestijgen met inflatie tot een maximum van 5 procent. Maar een theelepeltje mosterd na een onverteerbare maaltijd is volgens het personeel van FNV ruim onvoldoende.

“Het is natuurlijk enorm teleurstellend om te merken dat de directie voet bij stuk houdt. De consequenties zijn bekend. FNV’ers hebben net zo goed recht op eerlijke cao-afspraken die passen bij deze tijd. Dat we daarvoor moeten actievoeren en staken, is pijnlijk”, klinkt het bij Judith Westhoek, bestuurder van FNV en onderhandelaar voor het personeel. “De vakbond moet het goede voorbeeld geven. Inflatie moet worden gecorrigeerd. Dit eisen onze honderden FNV-onderhandelaars ook bij andere werkgevers. En het is niet zo dat de inflatie aan FNV-medewerkers voorbij is gegaan. Nu is daarom het moment voor onze werkgever om de daad bij het woord te voegen.”

fnv, staking, personeel, salaris
(Afbeelding: ANP)

Als niet ironisch, is het in ieder geval opmerkelijk te noemen dat personeelsleden van FNV zichzelf genoodzaakt voelen om het werk neer te leggen. De staking loopt nog de hele dag (2 mei) en alle FNV-vestigingen doen mee. Indien er geen beter bod komt vanuit de directie, bestaat de kans op een verlenging van de acties.

Functies bij de vakbond

In totaal zijn er volgens de huidige cao van het FNV-personeel 18 salarisniveaus waarin elk verschillende functies vallen. Hieronder geven we alle functies per schaal weer, zodat je onderaan het artikel, in de tabel, kan zien hoeveel elkeen verdient qua maandelijks bruto salaris. Sommige functies komen in meerdere niveaus voor en zijn afhankelijk van ervaring.

 • Niveau 2: Schoonmaker
 • Niveau 3: Medewerker Facilitair
 • Niveau 4: Medewerker Informatiecentrum, Telefonist, Receptionist, Administratief Medewerker
 • Niveau 6: Grafisch Medewerker, Medewerker Informatiecentrum, Administratief Medewerker, Medewerker Gebouwenbeheer, Secretaresse
 • Niveau 7: Grafisch Vormgever, Secretaresse, Medewerker Teamservicepunt
 • Niveau 8: Medewerker Bureau Intake, Coördinator Facilitair, Medewerker Salarisadministratie. Consulent Informatiecentrum, Supportmedewerker, Administratief Medewerker, Secretaresse
 • Niveau 9: Consulent, Leidinggevende Ondersteunende Afdeling, Applicatiebeheerder, Systeembeheerder, Webdesigner, Personeelsadministrateur, Administrateur,
 • Niveau 10: Leidinggevende Ondersteunende Afdeling, Archivaris, Office Manager
 • Niveau 11: Kwestiebehandelaar, Adviseur, Beleidsmedewerker, Leidinggevende 1e Lijn, Verslaggever, Systeemontwikkelaar, Medewerker Marketing, Gegevensbeheerder, Adviseur P&O
 • Niveau 12: Medewerker Studiedag, Letselschaderegelaar, Adviseur, Leidinggevende Ondersteunende Afdeling, Leidinggevende Stafafdeling, Voorlichter, Eindredacteur, Informatieanalist
 • Niveau 13: Opleider, Procesjurist, Adviseur, Controller
 • Niveau 14: Bestuurder, Leidinggevende Stafafdeling
 • Niveau 15: Leidinggevende Stafafdeling, Leidinggevende Adviesgroep, Bedrijfsgroepsmanager, Regiohoofd
 • Niveau 17: Directeur, Hoofdbestuurder

Momenteel vallen er geen functies in de schalen 1, 5, 16 en 18 dus zijn deze niveaus weggelaten.

Salaris van personeel FNV

Genoeg onderhandeld, dit is het bruto maandelijks salaris van alle personeelsleden bij vakbond FNV, zonder eventuele toeslagen.

Niveau Min
Salaris
Max
Salaris
2 € 2.253 € 2.288
3 € 2.253 € 2.417
4 € 2.253 € 2.494
6 € 2.300 € 2.877
7 € 2.433 € 3.112
8 € 2.589 € 3.381
9 € 2.782 € 3.689
10 € 3.014 € 4.051
11 € 3.289 € 4.467
12 € 3.619 € 4.906
13 € 3.989 € 5.618
14 € 4.410 € 6.306
15 € 4.941 € 6.926
17 € 6.214 € 8.361

Check ook uit hoeveel uren de werkweek in alle Europese landen bestaat of welke steden ter wereld het best leefbaar zijn (in beide gevallen zal nummer één je ongetwijfeld verbazen).

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.