Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 2 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris verdien je als rijinstructeur na een gratis opleiding

De rijlessen van ondergetekende in 2009 herinner ik me als een stressvolle maar ook leuke tijd, en mijn rijinstructeur zal ik nooit vergeten. Het is een belangrijk beroep waarbij je nauw samenwerkt met mensen die je jong houden, maar verdien je er ook een beetje een goed salaris mee? De opleiding is op sommige plekken in ieder geval gratis. 

Lauwe literfles cola in de deur. Het volume drastisch omhoog als Adele’s Make You Feel My Love op de radio kwam. Hij luidkeels meezingend, ik schuchter wat zinnetjes fluisterend. En zo, terwijl we over een dorpsweg in Limburg reden, op weg naar nergens, was het samen met mijn rijinstructeur in de auto eigenlijk best gezel- ‘KIJK UIT DAAR KOMT ER EENTJE VAN RECHTS BEN JE BLIND?! Een leuke maar stressvolle tijd, zoals ik al zei.

Het salaris van een rijinstructeur

De rijschool behoort tot een van de weinige sectoren die geen cao heeft. Die kunnen ze wel gebruiken, want een rondje langs de vacatures leert dat het salaris niet overhoudt. Je kunt qua salaris beter vuilnisman worden. Al kun je als zzp-rijinstructeur met een eigen rijschool veel meer verdienen.

Als rijinstructeur bij de ANWB, toch geen louche organisatie, begin je met een bruto-startsalaris tussen de 2.350 euro en 2.600 euro op basis van 40 uur per week. Dat is nét iets meer dan het minimumloon van 2.300 euro bruto.

rijinstructeur salaris opleiding vacature
(Afbeelding: ANWB)

Hier komen wel nog wat secundaire arbeidsvoorwaarden bij. Zo krijg je een netto-toeslag van 25 euro per maand om af en toe een frikandelbroodje of een koffietje te halen bij een tankstation (die zijn daar loeiduur, dus die toeslag is er gauw doorheen).

Andere rijscholen, zoals Wolf, bieden iets betere voorwaarden aan. Hier begin je met een bruto-salaris tussen 2350 en 2750 euro.  

Rijinstructeur worden zonder opleiding: de functie-eisen

Als rijinstructeur heb je een Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM)-diploma nodig, maar als je er géén hebt ben je evengoed welkom om te solliciteren. Bij beide zojuist genoemde rijscholen gaan ze er niet zomaar vanuit dat je die al hebt. ANWB wil ‘meedenken over de kosten’, terwijl Wolf de opleiding helemaal voor je wil betalen.

En bij Wolf geven je óók nog een gratis sportabonnement. Geen overbodige luxe als je 40 uur in de auto zit, zeker met een lauwe fles cola permanent in de autodeur. Belangrijk en leuk werk met een matig salaris, maar wel zonder opleiding.

ZZP-instructeur met eigen rijschool

Als ZZP-rijinstructeur met een eigen rijschool verdien je doorgaans een stuk meer. Hier ligt het gemiddelde inkomen op 4.400 euro bruto per maand, volgens Nationale Rijschool.

Een vergelijkbare baan zonder opleiding, maar met een hoger salaris, is dat van buschauffeur.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.