Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 9 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Het salaris van paus Franciscus binnen het steenrijke Vaticaan

Of het Vaticaan over veel geld beschikt, vraag je je rond Pasen vast wel eens af. Is de paus katholiek?! Nou, de heilige Franciscus heeft in ieder geval genoeg te besteden, ondanks dat salaris van hem.

Het was overigens nog maar de vraag of paus Franciscus zijn paastoespraak van 2023 zou halen, maar vorige week kwam er witte rook. “Ik leef nog”, zei de Argentijn na zijn ontslag uit het ziekenhuis, waar hij was opgenomen met ademhalingsproblemen. En zo kan de 86-jarige geestelijke tijdens Pasen nog net op tijd zijn ‘urbi et orbi’ eruit hijgen.

Wat is het salaris van paus Franciscus?

Maar wat krijgt de beste man betaald voor al die Bijbelse babbelarij? Welnu, hij heeft een heleboel geld te besteden, maar krijgt niet zoiets als een salaris per maand.

Het Vaticaan staat in voor alle kosten die paus Franciscus maakt, van eten en inwoning tot reizen en pufferjacks. Zie het als een goddelijke creditcard zonder limiet, maar die gebruikt de Argentijn naar verluidt als een ware vrome. Alleen het strikt noodzakelijke wordt aangeschaft, de 86-jarige staat vergeleken met zijn voorgangers bekend als sober. Of dit ook echt zo is, moeten we dan maar geloven. Feit is dat soberheid is terug te zien in zijn minimalistische toespraken tijdens Pasen. Zo haalt hij er in tegenstelling tot eerdere pausen niet alle talen van de wereld bij. Goed om te weten: in het Vaticaan is hij, net als onze koning, vrijgesteld van belasting.

Het steenrijke Vaticaan

Best wat bronnen melden dat paus Franciscus een salaris van 32.000 euro per maand krijgt, maar dit is onjuist. Wel krijgt hij een bedrag te besteden namens het Vaticaan, misschien ontstaat daar de verwarring. Dit komt hemzelf in ieder geval niet ten goede, maar wordt gedoneerd aan kerken, stichtingen, et cetera.

Feit is dat het Vaticaan over een godsvermogen beschikt, en we geen medelijden hoeven te hebben met de paus, die geen salaris krijgt, maar wel een organisatie leidt waarin het geld tegen het marmer omhoog klotst. Het geschatte vermogen van de ministaat in Rome, met een eigen bank, wordt geschat tussen de 2,6 en 4 miljard euro. Maar daarbij is de krankzinnige hoeveelheid vastgoed (zie kader) in Rome en daarbuiten niet meegerekend.

Het persoonlijke vermogen van paus Franciscus is niet bekend, maar we durven te stellen dat hij de rijkste persoon op aarde is met een salaris van 0 euro. Of er ooit een pausin komt? Nou, als we de Bijbelse teksten erop nalezen, zal dat nog wel even duren. Feit is dat die nooit zoveel gaat verdienen als de rijkste vrouw op aarde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.